Afbeelding
Foto: Jaap van Hassel
update, reactie college

Raamprotesten op Laarderweg

Buurt & wijk

BUSSUM - Het is nog niet duidelijk door wie, maar het is crystal clear dat er een protest gaande is op de Laarderweg. Op meerdere etalageruiten zijn teksten geschreven en tekeningen gemaakt.

In een van de leegstaande panden zouden bijvoorbeeld drie woningen kunnen komen. Op een ander raam staan vier struisvogels getekend met de namen van de wethouders Schimmel, Bellaart en Marshall en zelfs die van een ambtenaar. Zij komen volgens de protestmaker in aanmerking voor ‘De Struisvogel van het Jaar’-award. 

Parkeren

Het protest neemt een vlucht op sociale media. “Beter woonhuizen dan leegstand”, zegt een inwoner. Volgens oud-raadslid Roel Kamphuis (CU) heeft het te maken met parkeernormen en parkeren op eigen terrein. Iets verderop mocht het wel. Bewoners van zijstraten maken zich zorgen over te weinig parkeerplaatsen in de straat. Waar vroeger niet iedereen een auto had, zijn er nu regelmatig twee, of zelfs drie.” 

(Tekst loopt verder onder de foto’s)


Foto: Jaap van Hassel


 Foto: Jaap van Hassel

Direct omwonenden noemen het parkeerbeleid van de gemeente Gooise Meren krom, omdat winkeliers parkeervergunningen gekregen hebben om te parkeren in de Floralialaan. “Daar is zelf al nood. Te idioot weer”, aldus een inwoner. Ook zouden winkeliers meer vergunningen kunnen krijgen dan inwoners die tot twee stuks gelimiteerd worden. Voormalig GroenLinks-politica en Bussumse Nen van Ramshorst vindt dat de protestmaker te ver is gegaan met het publiceren van de naam van de ambtenaar: “Hij werkt in opdracht van het college en is niet politiek verantwoordelijk. Richt je op politici.” Zij doet het verzoek aan de eigenaar om de naam te verwijderen.” Daar is oud-VVD-raadslid Marlène Potjer uit Bussum het mee eens.

Muiderberger Erik Pieter Vlaanderen (raadslid GDP/Hart, nu Wij Gooise Meren) merkt op dat de naam van Jelmer Kruijt niet wordt genoemd. Hij is van burgerparticipatie. “Misschien kan hij gaan luisteren wat het probleem is”, oppert hij. Hij doet vervolgens de suggestie bij gebrek aan parkeerruimte: “Geef een vergunning tegen betaling van 10.000 euro per woning en reserveer dat voor extra plekken in een parkeergarage (nieuwbouw en uitbreiding De Olmen).

Update

Wethouder Hugo Bellaart laat namens het college weten: “Het college van Gooise Meren heeft met belangstelling en bewondering kennisgenomen van de raamschilderingen aan de Laarderweg. Daarbij zag het college helaas ook de naam van een ambtenaar benoemd. Een ambtenaar kan zich niet verdedigen en daarom vinden wij dat zeer ongewenst. Tegelijkertijd voelt één wethouder uit het college zich miskend nu hij níet is benoemd. Het college zou het waarderen als de naam van de ambtenaar zou worden vervangen door die van wethouder Jelmer Kruijt.” Met betrekking tot de inhoud heeft Bellaart nog het volgende op te merken: “Het college acht zich bij vergunningverlening gebonden aan de door de gemeenteraad gestelde kaders. In dit geval gaat het vooral om parkeernormen.”