Het doorijzen van de Karnemelksloot in januari 1814 met Naarden op de achtergrond. Schilderij van P.J. van Os.
Het doorijzen van de Karnemelksloot in januari 1814 met Naarden op de achtergrond. Schilderij van P.J. van Os. Foto: Historische Kring

Bussum in de periode 1813-1817

Algemeen

De Fransen veroverden in 1795 ons land en stadhouder Willem V vluchtte naar Engeland. Nederland werd een Franse vazalstaat met de naam Bataafsche Republiek. In 1799 kwam Napoleon aan de macht en in 1806 stelde hij zijn broer Lodewijk Napoleon aan als koning van Holland. 

Toen deze zijn bevelen in de wind sloeg, annexeerde Napoleon in 1810 het koninkrijk Holland. In 1813 werd hij bij Leipzig verpletterend verslagen. De Fransen verlieten ons land, maar het garnizoen in Naarden met commandant Quétard weigerde de vesting over te geven. Daarop werd de vesting ingesloten en langdurig belegerd door schutterij, Pruisen, Kozakken en de landstorm. Generaal Kraijenhoff was gouverneur van het gebied en werd later de commandant. In januari-februari 1814 heerste er een strenge vorst. De Fransen braken vele keren uit. 

Gevolgen voor Bussum

Dit beleg bracht veel ellende in het kleine dorp Bussum, dat tot Naarden behoorde. Behalve dat Bussum werd uitgeput door inkwartiering van belegeraars, had het dorp vooral te ..