Wethouder Mirjam Havinga en ZorgStarter Ceciel Bik zijn beiden enthousiast over zorgstart.nl.
Wethouder Mirjam Havinga en ZorgStarter Ceciel Bik zijn beiden enthousiast over zorgstart.nl. Foto: Bob Awick

'Met de coach van ZorgStart vond ik de baan in de zorg die goed bij mij past'

In twee jaar tijd hebben ruim 800 inwoners van Gooi en Vechtstreek gekozen voor ZorgStart van wie er nu 225 werken in de zorg.

REGIO Inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek die nog niet in de zorg werken, maar wel willen ontdekken of dit iets voor hen is, kunnen een beroep doen op ZorgStart. Daarbij maakt het niet uit of iemand al werkervaring heeft, een uitkering ontvangt of een betaalde baan heeft. Iedereen die de overstap overweegt, is welkom. En dat werkt, ontdekken verantwoordelijk wethouder Mirjam Havinga en ZorgStarter Ceciel Bik in gesprek met elkaar.

"ZorgStart is nog steeds een uniek initiatief in Nederland en ik vind het tof dat ik hier politiek aan bij kan dragen", antwoordt Mirjam Havinga op de vraag van Ceciel over hoe zij aankijkt tegen deze samenwerking tussen zorginstellingen, onderwijs en regiogemeentes. "Ik kom zelf uit het onderwijs en heb gezien hoe lastig het is om op je zestiende een studiekeuze te maken. De zorg heeft voor veel jongeren geen spectaculair imago. ZorgStart is een goede manier om alsnog te kiezen voor dit mooie, cruciale beroep. Maar vertel eens, wat is jouw verhaal?" Ceciel geeft aan sinds oktober in dienst te zijn bij Vivium. Daarnaast volgt ze de online-opleiding ZorgprofessionalPlus+ bij MBO College Hilversum. "Ik was communicatieadviseur bij de overheid, maar wilde iets anders. Ik merkte dat ik liever meer praktisch met mensen werk."

Havinga: Hoe ben je bij ZorgStart terechtgekomen en hoe ging het verder? "Een vriendin die zelf in de zorg werkt, gaf me de tip. Na mijn aanmelding ben ik gekoppeld aan een coach. Samen hebben we gekeken naar banen in de zorg die goed bij mij zouden passen. Ik heb gekozen voor de ouderenzorg en werk nu in De Hogeweyk. Op deze locatie van Vivium wonen mensen met dementie in woongroepen met zes huisgenoten in hun eigen wijk."

Wat zijn de mooiste momenten in je nieuwe werk? "De dingen die je deelt. Zo zag ik een bewoner met schelpen. Verzamel je die?, vroeg ik. Dat doe ik zelf ook, dus het werd meteen een leuk gesprek. Andere bewoners laten weer woordeloos merken dat je veel voor ze betekent. Al die positiviteit neem ik mee naar huis. Ik ben in het diepe gesprongen, maar geniet elke dag."

"Zonder ZorgStart had ik deze baan denk ik niet gehad. Het gaf mij de mogelijkheid om inhoudelijk te onderzoeken wat de verschillen zijn tussen bijvoorbeeld de ziekenhuiszorg, gehandicaptenzorg en ouderenzorg. Mijn coach bleef ook op de goede momenten aandringen om de stap te zetten. Ik had toen nog mijn oude werk en de verleiding is dan groot om het maar te laten zitten."

Succes

'Ik ben in het diepe gesprongen, maar geniet elke dag'

Op haar beurt is Ceciel Bik nieuwsgierig naar hoe Havinga als regionaal voorzitter van het portefeuilleoverleg Werk en Inkomen de toekomst van ZorgStart ziet. Gaan jullie hiermee door?

"De gemeenteraden in de regio Gooi en Vechtstreek zijn heel positief. En terecht, want de droge rapportages zeggen wel veel over het succes. ZorgStart is in 2021 begonnen en sindsdien hebben ruim 800 mensen zich aangemeld, van wie 625 de voorlichting hebben gevolgd. Uiteindelijk zijn 385 deelnemers gestart met een persoonlijke leerroute en hebben 225 mensen nu een baan in de zorg. Leuk is ook dat zowel hun opleidingsniveau als leeftijd heel verschillend is en dat de verhouding tussen mensen die wel of niet in een uitkering zitten vrijwel gelijk verdeeld is."

"Kortom: wij zijn blij dat wij inwoners kunnen helpen bij een carrièreswitch. Wel is het belangrijk dat de zorgorganisaties ZorgStart nog iets meer gaan omarmen. Het moet iets van hen worden en niet van de politiek. Tegelijkertijd is het initiatief zeker toekomstbestendig. We kijken er zelfs naar of we iets soortgelijks voor werk in de kinderopvang kunnen aanbieden."