'Toute' bekend Nederland zat woensdag in het Giro555-belcentrum bij Beeld & Geluid in Hilversum.
'Toute' bekend Nederland zat woensdag in het Giro555-belcentrum bij Beeld & Geluid in Hilversum. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Moddergevechtje in raad over wel/niet doneren aan Giro555

Politiek

In een tijd waarin humanitaire rampen en crises wereldwijd steeds vaker voorkomen, is het niet ongebruikelijk dat politici en maatschappelijke leiders actie ondernemen om hulp te bieden aan mensen in nood. 

Zo ook raadslid en fractievoorzitter Max de Goede (PLEK), die tijdens de laatste raadsvergadering het voortouw nam om een indrukwekkende donatie van 60.000 euro (1 euro per inwoner) aan Giro555 voor te stellen. Zijn motie werd mede ingebracht door CDA, PvdA en D66, maar leidde bij sommige raadsleden tot ongemak, emotie en plaatsvervangende schaamte. De vraag die nu op ieders lippen brandt: is het geld daadwerkelijk overgemaakt?

“Ik weet dat dit normaal gesproken geen taak van de gemeente is, maar we hebben ook de Oekraïners geholpen in een vreselijke en rampzalige oorlog. Nu hebben we een aardbevingsgebied waar 23 miljoen mensen hard getroffen zijn. We hebben ook inwoners in Gooise Meren met familie en vrienden in de betrokken landen. Doo..