Afbeelding
Foto: Hendrick de Keyser

Architectonische parel ‘Huis Unger’ opent deuren voor bezoekers

Buurt & wijk

BUSSUM - Hendrick de Keyser Monumenten stelt op zaterdag 25 februari ‘Huis Unger’ aan de Parklaan 29a in Bussum eenmalig open voor bezichtiging. ‘Huis Unger’ geldt als een bijzonder voorbeeld van de postmodernistische architectuur. Deze is zeldzaam in Nederland.

‘Huis Unger’, gelegen in de villawijk het Spiegel, is ontstaan door verbouw van het voormalig atelier van de naastgelegen villa, die dateert uit 1901. In 1981 ontwierp architect Mart van Schijndel het tot een eigen vrijstaand woonhuis voor het ontwerpers-echtpaar Unger. Het huis kenmerkt zich door speelse niveauverschillen en haar onder architectuur ontworpen kleurrijke interieur. Van Schijndel liet zich inspireren door de beroemde 16de eeuwse architect Andrea Palladio. De golvende ingangswand van glasbouwstenen werd vormgegeven naar de kuit van de opdrachtgeefster. Het interieur van het huis kenmerkt zich door opvallend kleurgebruik.

(Tekst loopt verder onder de foto)

Foto:  Hendrick de Keyser

Verbouwing

‘Huis Unger’, vernoemd naar de eerste bewoners, werd in 2017 geschonken aan Hendrick de Keyser Monumenten. In 2020 is het huis door de vereniging grotendeels teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Enkele vernuftige ontwerpdetails werden daarbij herontdekt en teruggebracht, zoals het patroon van de traptreden, dat zich voor een extra trede doorzette op de linoleumvloer.

‘Huis Unger’ is 25 februari tussen 11.00 en 16.00 uur eenmalig te bezoeken, en is een ‘must’ voor liefhebbers van (moderne) architectuur en eigentijdse monumenten. Deze unieke kans is mogelijk doordat het huis momenteel leegstaat in afwachting van een nieuwe huurder per 1 maart a.s. Kijkje nemen? Aanmelden kan hier.