Co van Raaijen raakte verslaafd aan de piston en deed op zijn 10de al auditie voor het conservatorium in Amsterdam.
Co van Raaijen raakte verslaafd aan de piston en deed op zijn 10de al auditie voor het conservatorium in Amsterdam. Foto: © Bob Awick

‘Ik ben l’enfant terrible van de Nederlandse muziekwereld’

Mensen Zaterdagportret

Hij raakte verslaafd aan de piston, een kleine trompet, en deed op zijn 10de al auditie voor het conservatorium in Amsterdam met zijn korte broek en kaplaarsjes aan: rasmuzikant, producer en trompettist Co van Raaijen (77). 

De Muiderberger die zorgvuldig een waslijst aan steekwoorden meenam naar het interview, maakte liedjes voor onder anderen Peter Beense, Willeke Alberti en Dries Roelvink. Maar dat is niet het belangrijkste aan zijn werk. Zijn werk is verhalen vertellen en emoties verwerken door middel van muziek. “Alles moet kloppen: de tekst moet vlekkeloos zijn en het verhaal moet een kop en een staart hebben. Tak tak tak, alles moet snel gebeuren”, zegt hij resoluut. 

Hij neemt ons mee door de Nederlandse muziekscene die vol zit met desillusies. De Top 40 is je reinste bedrog en je bent wie je kent, meent hij. De artiest en performance zijn belangrijker dan kwaliteit en autotune is een mooie uitvinding waardoor niemand meer vals zingt. Co is k..