Een van de kamers.
Een van de kamers. Foto: Esther te Pas

Omgetoverd kantoor vangt vluchtelingen op

NAARDEN Een bijzonder initiatief in Naarden. Een kantoorpand op een bedrijventerrein werd in een week tijd omgetoverd tot een huiselijke opvangplek voor Oekraïense families. Hoe is het nieuwe onderkomen ontvangen en wat drijft Claudette Martens, een van de initiatiefnemers van Care4Good?

door Ellen Schokker

De kwetsbare moeders en kinderen worden door een twintigtal Tesla's opgehaald in samenspraak met Poolse autoriteiten. Zij rijden twee keer per week heen en weer. Zodoende weet de stichting precies wie er komen en daarop zijn de kamers ingericht. Op de deuren van de verblijven hangen dan ook briefjes met ‘moeder, 2 meisjes (3, 9)’, ‘moeder, oma, jongen (11), meisje (5)’, et cetera.
Het kantoorpand is geen standaard ‘bed-bad-brood’, maar een prettig verblijf met ruime slaapkamers, een comfortabele woonkamer, een grote keuken en een speelkamer voor de kleintjes. Het streven is een zelfvoorzienende en duurzame oplossing, zodat de bewoners niet afhankelijk worden van externe hulp, zoals voedselpakketten.

Op grote schaal

Claudette Martens is initiatiefnemer, Care4Good-bestuurslid en ondernemer met tevens een achtergrond in het vastgoed. “We overwogen een gezin in huis te nemen, maar dat geeft alleen maar afleiding om wat grotere dingen te doen. Als ik dan toch mijn energie erin stop, dan liever meteen op grote schaal. Zo kwam het idee tot stand. Dit leek me een duurzamere oplossing." Martens nam het initiatief samen met Arthur Muller, Bart Serto en Esther te Pas. In een mum van tijd hebben ze hun netwerk geactiveerd. "De ontvangen donaties en aangeboden hulp zijn geweldig. Alles op vrijwillige basis. We hebben een aannemer gevonden die met zijn vakmannen belangeloos keihard werkt om alle ruimtes klaar te krijgen; trouwe vrijwilligers staan hier elke dag te sorteren, sjouwen en klussen; lokale restaurants koken maaltijden en een lokale bakker levert gratis brood voor de komende periode. Verschillende bedrijven steunen ons initiatief met donaties, benodigdheden en mankracht en zelfs kinderen van een basisschool uit Bussum dragen met heitje-voor-een-karweitje een steentje bij. Je merkt dat mensen en bedrijven graag iets willen doen. Het geeft ons en onze verdere plannen vleugels.”

Extra: Wat motiveert Claudette Martens?