Informateur Peter Rehwinkel.
Informateur Peter Rehwinkel. Foto: PR

Groepsgesprek met informateur

Informateur Peter Rehwinkel spreekt vandaag met de lijsttrekkers van GDP, D66, VVD, Hart voor BNM en GroenLinks.

door Jacqueline Roest

GOOISE MEREN Informateur Peter Rehwinkel nodigt alvorens hij verslag en advies uitbrengt verschillende lijsttrekkers uit voor een gezamenlijk gesprek. 

Doel van dit gesprek is om te bezien of er vertrouwen bestaat voor een stabiele, inhoudelijke samenwerking tussen deze partijen, ongeacht de exacte samenstelling van een coalitie. Jelmer Kruijt, lijsttrekker van de partij (GDP) die de verkiezingen won, hoopt een hecht en stevig college te kunnen vormen dat kan steunen op een vruchtbare samenwerking met de raad. Daarbij wordt een raadsbreed akkoord - een constructieve start voor een effectieve bestuursperiode - door GDP als een van de mogelijkheden genoemd, waarmee de traditionele tegenstelling tussen coalitie en oppositie doorbroken kan worden.

Vooralsnog is het enthousiasme bij VVD en D66 om met GDP de coalitie te gaan vormen ver te zoeken. Het lijkt erop dat die partijen allang besloten hebben om samen met Hart voor BNM verder te gaan. Dat zou echter oneerlijk zijn richting de kiezers; zij hebben tenslotte in grote meerderheid voor GDP en D66 gekozen. Het zou vanuit dat perspectief logischer zijn dat die twee partijen eerst met elkaar om de tafel gaan zitten. Maar D66 is onverbiddelijk, want kort voor het weekend lieten lijsttrekker Geert-Jan Hendriks en fractievoorzitter Jacqueline Sweerts aan informateur Peter Rehwinkel weten dat zij een samenwerking met GR2022-winnaar GDP niet zien zitten.

D66 ziet samenwerking met GDP niet zitten

"Onze conclusie is dat onze standpunten - en die van GDP - op te veel vlakken inhoudelijk uiteen wijken. We zien geen aanknopingspunten voor gesprekken die uiteindelijk kunnen leiden tot een samenwerking die ruimte schept voor het uitwerken van een beleidsmatige agenda. Sterker: een betrouwbaar bestuur zijn.” In de ogen van D66 is een coalitie bestaande uit D66, VVD, Hart voor BNM en GroenLinks - zoals ook het huidige college is samengesteld - ‘het meest kansrijk'.

De hartslag van Jelmer Kruijt zal met deze mededeling versneld zijn geraakt. "Ons kritische geluid vanuit de oppositie, dat resoneert bij een grote groep kiezers en steeds meer tot voortschrijdend inzicht leidde bij meerdere andere partijen, is voor D66 blijkbaar genoeg om samenwerking in een opvolgende periode te blokkeren”, reageerde Kruijt. Zijn partij blijft zich constructief opstellen. "Juist ook omdat er inhoudelijk geen onoverbrugbare verschillen lijken te zijn.”

PvdA wil graag in coalitie