De koning - hier nog zonder baard - bezocht in 2019 ook de regio. Toen was hij in Hilversum te gast.
De koning - hier nog zonder baard - bezocht in 2019 ook de regio. Toen was hij in Hilversum te gast. Foto: Bastiaan Miché

Koning Willem-Alexander komt naar Bussum; te gast bij jubileumviering ‘HIER opgewekt’

Natuur en Milieu

BUSSUM - Koning Willem-Alexander is woensdagmiddag 30 maart aanwezig bij de 10de editie van het evenement ‘HIER opgewekt’ in Bussum. Het thema van de bijeenkomst over de toekomst van lokale duurzame energie is ‘Lokaal, het nieuwe normaal’. De jubileumviering wordt gehouden in theater- en congrescentrum Spant!.

De Koning woont een deel van het plenair programma bij waarin wordt teruggeblikt op energie initiatieven van de afgelopen tien jaar en vooruit wordt gekeken naar de volgende stappen naar het energiesysteem van de toekomst. Tijdens het plenaire deel wordt de Lokale Energie Monitor 2021 gepresenteerd. Deze rapportage geeft inzicht in lokale energie-initiatieven, het aantal energiecoöperaties en hun projecten en activiteiten.

In gesprek

Aansluitend spreekt de Koning met de initiatiefnemers van collectieve zon- en windprojecten en van projecten op het gebied van de warmtetransitie. Ook gaat Koning Willem-Alexander in gesprek met een aantal medewerkers van klimaatstichting HIER over onder meer landelijke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, over het organiseren van energieprojecten en over investeren in de staat van het klimaat.

HIER opgewekt is een platform voor het delen en ontwikkelen van kennis over de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame brandstoffen zoals zon en wind. Buren die samen met elkaar of met hun dorp of stad aan de slag willen met bijvoorbeeld het lokaal opwekken van energie of aardgasvrij wonen, kunnen hun ervaringen delen en via HIER opgewekt informatie en inspiratie ophalen over de lokale energietransitie. HIER opgewekt is een initiatief van klimaatstichting HIER, die mensen in beweging brengt om iets te doen aan het klimaatprobleem.