Tante Fifi en Holocaust-herdenking

BUSSUM In de raadszaal van het gemeentehuis van Gooise Meren vindt op donderdag 26 januari vanaf 19.00 uur de jaarlijkse, internationale Holocaustherdenking plaats. Na twee jaar met beperkingen vanwege het coronavirus is de herdenking weer openbaar. 

De centrale persoon tijdens de herdenking is de Naarder verzetsvrouw Helena van Weering-Mulder (schuilnaam Tante Fifi), die de spil was in een groot onderduiknetwerk in de regio. Uitgebreide en unieke documentatie hierover is zeer recentelijk opgedoken.

Netwerk

Isa Boodt was het buurmeisje van Tante Fifi en zag haar als een tweede moeder. Ook Isa's ouders speelden een actieve rol in het Gooise netwerk, dat op 28 adressen hulp bood aan 104 Joodse onderduikers. Annet Betsalel, onder meer publicist over Tante Fifi, gaat tijdens de avond in gesprek met de bijna 90-jarige Isa Boodt, die zich de kleinste details uit deze periode nog voor de geest kan halen. Ook wordt een korte film vertoond over Tante Fifi en is er muziek door het Joods Vocaal Ensemble Sjiera.

Bloemen

Als afsluiting van de avond wordt in de hal van het gemeentehuis bij de Holocaust-plaquette door burgemeester Ter Heegde een minuut stilte gehouden en bloemen gelegd ter nagedachtenis aan de meer dan zeshonderd Joodse inwoners van Gooise Meren die slachtoffer werden van de Holocaust, waaronder ruim honderd kinderen. Belangstellenden zijn welkom.

Info: www.holocaustcomitegm.nl.