Afbeelding
Foto:

Knoop dit in uw oren

Grappig bedoeld natuurlijk, want dit stukje gaat over een viertal zeer oude kledingknoopjes. Maar toch een leuk verhaal, al zeg ik het zelf. Kort geleden had ik het over het boek 'Een mens kan zichzelf troosten', een biografie die zich afspeelde in ons oude Indië. En laat ik nou in een van mijn vele rommeldoosjes en bakjes een viertal overhemdknoopjes vinden die zeker van ver voor de oorlog kunnen dateren.
Op de foto natuurlijk amper te zien, behalve als u online kijkt. Het kleinste exemplaar, nog geen centimeter, bevat een merknaam: Aug Savelkoul Batavia, het tegenwoordige Djakarta. Kennelijk daar in de tropen zat het vast op een overhemd, mogelijk een manchetknoop. Hoe leuk kan het zijn. Bij het lezen van de naam Savelkoul kwamen er onmiddellijk herinneringen aan de periode waarin ik in Bussum aan de Isaac da Costalaan woonde. In het souterrain onder de garage met zicht op Het Mouwtje. Was een gebaar van de ouders van een vriend van mij. En wat wil het geval? De buren, allerliefste jonge mensen met enkele meisjeskinderen, luisteren naar de naam Savelkoul! Een typisch Limburgse naam, zoals op het knoopje! En de wilde en liefste labradorhond had de naam Benkert! Of all names!
De betekenis van Savelkoul is trouwens 'leemkuil', want savel is een mengsel van Limburgse klei met zand. Reden genoeg om er deze regels aan te wijden, vindt u ook niet?