Bezoekers waarderen de dienstverlening op de afvalscheidingsstations met een 7,9, de faciliteiten met een 8,2.
Bezoekers waarderen de dienstverlening op de afvalscheidingsstations met een 7,9, de faciliteiten met een 8,2. Foto: GAD Gooi en Vechtstreek

'Wie de grondstoffenbranche eenmaal kent, wil niet meer naar iets anders'

De GAD zamelt huishoudelijk afval in en stimuleert het scheiden van afval. Naast de containers en kliko's zijn er vier scheidingsstations in Gooi en Vechtstreek.

REGIO Vooruit, mensen zouden nog iets meer en vaker hun keukenafval in de groene kliko kunnen gooien, maar Sander van Deursen, adviseur en beheerder Grondstoffen bij de GAD, benadrukt liever de positieve resultaten. 

"Met een afvalscheidingspercentage van 67 procent zitten inwoners in de regio 't Gooi en de Vechtstreek boven het landelijk gemiddelde." Goed nieuws voor het milieu, want alle afvalstromen worden steeds vakkundiger gerecycled of geüpcycled en krijgen daardoor een waardevolle nieuwe bestemming.

Van Deursen klopt op de massieve eikenhouten tafel in de vergaderkamer van het kantoor van GAD Gooi en Vechtstreek in Bussum. "Gemaakt door de mensen van de AltijdWerkplaats van een container hout die wij buiten de afvalstromen hebben kunnen houden", zegt hij trots. Hout dat eenmaal in de containers van het scheidingsstation is beland, vervolgt de normale routing. Dat schrijft de wet voor, maar de GAD-adviseur zet zijn netwerk graag in om materiaal dat een sociaal initiatief als de AltijdWerkplaats kan gebruiken daarvoor apart te houden.

Grondstoffen

Hij spreekt ook niet graag over afval, want in de wereld van Sander van Deursen bestaat dat eigenlijk niet. Alles wat in de bovengrondse of ondergrondse containers terechtkomt of door bewoners in kliko's aan de weg wordt gezet, is in zijn visie een grondstof waarmee de GAD zorgvuldig omgaat. Zo blijft gescheiden afval gescheiden en wordt het in Nederland verwerkt. Gft en etensresten krijgen een herbestemming als compost en uit het pmd haalt de verwerker grondstoffen voor nieuwe producten. Alleen het restafval gaat naar de verbrandingsoven, waar het wordt verbrand met energieterugwinning. Ook de re- en upcycling van papier, glas en textiel is steeds geavanceerder. Zo wordt textiel gesorteerd in minimaal driehonderd soorten, waaronder kleding die in Nederland als vintage-item een nieuw leven krijgt, kleding voor het buitenland en echt versleten textiel dat de basis is voor nieuwe stoffen.

Bronscheiding

Goed scheiden groenafval betekent 40 procent minder restafval

Dagelijks komen er telefoontjes binnen van burgers die zich afvragen welk afval in welke bak moet. "Tot aan het nietje van een theezakje aan toe", lacht Van Deursen. Inwoners van Gooi en Vechtstreek scheiden hun afval dan ook goed. Alleen bij het restafval zit nog te veel keukenafval en dat is zonde, vindt hij: "Als iedereen het keuken- en tuinafval in de gft-bak doet, zouden we tot 40 procent minder restafval hebben."
Is het dan niet beter om het afval pas later bij de verwerker te scheiden? Ook gemakkelijker voor de bewoners. Volgens de beheerder Grondstoffen van de GAD is het antwoord genuanceerd. Papier, gft, textiel en glas kunnen sowieso beter gerecycled worden als het gescheiden is ingezameld. Iets anders ligt het met pmd. "Daarvoor is zowel bron- als nascheiding mogelijk. Er is alleen nog niet genoeg capaciteit om voor heel Nederland het pmd-afval voor te scheiden. In de grote steden hebben mensen weinig ruimte om te scheiden. Dat ligt hier anders. Daarom kiezen wij in Gooi en Vechtstreek voorlopig nog voor bronscheiding, maar we houden ontwikkelingen wel in de gaten."

Granaat

Behalve het inzamelen van huishoudelijk afval is het GAD ook verantwoordelijk voor de vier afvalscheidingsstations in Gooi en Vechtstreek. Karel is beheerder van het depot in Bussum. Ook hij ziet dat mensen goed hun best doen om alles in de goede container te stoppen. Soms met een beetje hulp, want mensen willen nog weleens een gasfles bij het metaal gooien, met het bijbehorende explosiegevaar. Hij schrok dan ook behoorlijk toen een keer iemand met een granaat op scherp kwam aanrijden. Ook Sander van Deursen kan zich het voorval nog goed herinneren. "De explosievenopruimingsdienst is gekomen om het projectiel te ontmantelen. Gelukkig komen de meeste mensen met gemakkelijker te verwerken afval. Dat maakt dit werk ook zo mooi: wie de grondstoffenbranche eenmaal kent, wil niet meer iets anders."

Afvalinzameling door de GAD.