Topografische kaart van 2011, met de X is de locatie aangegeven van de opgegraven boerderijplaats aangegeven. Bron: Kadaster, 2011. Bewerking: Sander Koopman.
Topografische kaart van 2011, met de X is de locatie aangegeven van de opgegraven boerderijplaats aangegeven. Bron: Kadaster, 2011. Bewerking: Sander Koopman. Foto: Sander Koopman/Historische Kring

Middeleeuwse vondsten van de Lange Heul op de Bussumerheide

Algemeen

De Lange Heul is een markante heuvelrug, gelegen op de Bussumerheide. Hij is in totaal zo’n twee kilometer lang en verheft zich twee tot vijf meter boven het omliggende terrein.

De rug loopt van de rand van Zanderij Crailo tot het noordelijk deel van de Westerheide. De heuvelrug is ruim 12.000 jaar geleden ontstaan, tijdens de laatste ijstijd. Harde poolwinden in combinatie met een schaarse begroeiing zorgden toen voor de afzetting van dekzand, op sommige plekken in de vorm van langgerekte duinen met een oriëntatie evenwijdig aan de heersende windrichting. Nabij het westelijk deel van de Lange Heul, gelegen vlakbij de Natuurbrug, zijn veel vondsten gedaan uit de late middeleeuwen. Ze vormen de overblijfselen van een laatmiddeleeuwse nederzetting die hier heeft gelegen.