Bussumers Frank Hilhorst (l) en Ronald-Jan van Stelle prikken elke zondagochtend zwerfafval voor hun plezier.
Bussumers Frank Hilhorst (l) en Ronald-Jan van Stelle prikken elke zondagochtend zwerfafval voor hun plezier. Foto: Tom Loman

Ergernis omzetten in actie. Dat is wat deze Bussumse heren elke zondagochtend doen

Natuur en Milieu

Het is hét zondagse ritueel van de Bussumse heren Ronald-Jan van Stelle (65) en Frank Hilhorst (61): zwerfafval prikken in het centrum van Bussum. De mannen zijn buren en vrienden en wonen allebei op de Nieuwe Brink. Ze prikken alleen bij goed weer en altijd eerst koffie. “We gaan niet in de zeikende regen staan.” Gelijk hebben ze. 

Hilhorst is al zestien jaar met pensioen, maar heeft het drukker dan ooit. “Ik werkte ruim 26 jaar bij Unilever. Ik klom op van administratie naar financieel. Ik weet dan wat mensen denken: zo’n bedrijf, een grote vervuiler. Maar ondanks wat de mensen denken, heeft het bedrijf altijd een circulair beleid gehad. Denk aan merken zoals Rituals en Ben & Jerry’s, allemaal ecologisch.”

Nu werkt Hilhorst als zelfstandige in het fiscale wezen en is hij mantelzorger voor zijn buurvrouw. Dat sociale karakter is iets wat past bij de Nieuwe Brink, mensen zorgen voor elkaar. Van Stelle heeft veel verschillende banen gehad, vooral in de facilitaire hoek en als horecamedewerker. Hij heeft naar eigen zeggen ‘stoelen geschoven’ bij Brasserie Bij Saski..