Veel bewoners bezochten de startbijeenkomst.
Veel bewoners bezochten de startbijeenkomst. Foto: © Bob Awick

Grote opkomst bij bijeenkomst Noordwest

MUIDEN De bijeenkomst over het toekomst(master)plan voor de wijk Noordwest - vorige week - is goed bezocht. Dat laat de gemeente Gooise Meren weten. Er waren zo’n zestig bewoners, voornamelijk uit de wijk. Het was de eerste startbijeenkomst waarin enerzijds uitleg werd gegeven over het proces (hoe te komen tot een plan voor de wijk) en anderzijds is de eerste stap gemaakt om ideeën en verbeterpunten voor de wijk op te halen.

De bewoners hebben veel gedeeld tijdens de wandeling door de wijk en bij terugkomst in de gymzaal op de grote vellen papier. Hier konden aanwezigen de sterke en zwakke punten van de wijk aangeven en ook de kansen en bedreigingen. Dat deden zij op tal van thema’s: maatschappelijk, mobiliteit, duurzaamheid, ruimtelijke kwaliteit, cultuurhistorie en erf, wonen en recreatie. Deze informatie wordt betrokken bij het verdere planproces.

Ook heeft zich al een aantal mensen aangemeld voor de klankbordgroep. Deze groep komt gedurende het traject een aantal keer bijeen, leest mee, geeft feedback en brengt belangen. "We werken, samen met de klankbordgroep, in stappen toe naar een kadernota die door de raad wordt vastgesteld (eerste kwartaal 2023). Ook onderzoeken op de verschillende thema’s gaan daar een bijdrage aan geven. Zo brengen we de problemen in beeld en onderzoeken we wat oplossingsrichtingen zijn. Daarna volgt het opstellen van het masterplan (medio 2023); dit plan moet uiteindelijk richting geven aan de gewenste ontwikkeling van het gebied", laat een woordvoerder van de gemeente weten.
Het plan voor de wijk Noordwest in Muiden is nodig omdat er zich veel ontwikkelingen rondom de wijk afspelen, maar ook in de wijk. Denk daarbij aan de bouw van nieuwe woningen in De Krijgsman, de wens voor uitbreiding van strand en haven alsook de wens voor kleinschalige horeca in de Westbatterij. Het verkeer over de weg en het water neemt toe en heeft gevolgen voor de bereikbaarheid van de wijk. In de wijk speelt de herontwikkeling van de lege schoollocatie en vraagt het corporatiebezit aandacht. Deze ontwikkelingen moeten in samenhang worden bekeken en er moet antwoord komen op de vraag: hoe gaan we met al deze ontwikkelingen om en wat is er nodig om te zorgen dat Muiden-Noordwest als wijk sterk, levendig en leefbaar is?

Vanavond - woensdag 28 september - is er een thema-uur voor de raad over dit onderwerp, van 22.00 tot 23.00 uur