Vrijwilligers van de naaitafel aan de slag voor Repair Café.
Vrijwilligers van de naaitafel aan de slag voor Repair Café. Foto: Petra Olgers

Gooise Repair Café’s timmeren al bijna 10 jaar aan de weg

BUSSUM - Wereldwijd leveren duizenden Repair Café’s een substantiële bijdrage aan verduurzaming van de maatschappij. Ook in Gooise Meren worden maandelijks zowel in Bussum als Naarden reparatiebijeenkomsten georganiseerd. De impact is indrukwekkend, lokaal en internationaal.

Als de Bussumse Heleen van Soest voor het eerst het Repair Café in haar woonplaats binnenwandelt is zij direct enthousiast. Er hangt een gemoedelijke sfeer en overal zitten vrijwilligers met lampjes gebogen over een apparaat. Van Soest vertelt over dat eerste bezoek: "Ik nam een oude buitenkraan mee. Vakkundig werd het defect opgespoord en gerepareerd. Samen kregen we het voor elkaar. Dit was jaren geleden en hij doet het nog steeds. Mijn zoon deed een andere keer een bandenplakworkshop terwijl ik met een kapotte mixer werd geholpen.' Een buurvrouw, betrokken bij de organisatie van de reparatiebijeenkomst wees haar op het bestaan. Hoewel Van Soest best handig is in huis doet ze bij het repareren van ‘iets met een snoer' graag een beroep op de deskundigheid van de vrijwilligers. De afgelopen jaren is ze vaak geweest en de reparatie lukt meestal. ‘Nu ga ik weer', vertelt Van Soest, met mijn fiets. Ik moet een fietsonderdeel vervangen maar heb de juiste sleutelset niet. Ook daarvoor kan ik bij het Repair Café terecht. Repareren is belangrijk, vindt Van Soest. ‘Als iets kapotgaat is het vaak goedkoper een nieuwe te kopen, terwijl reparatie echt de duurzame én leukere keuze is. Je leert er veel van”. Lidwien van de Ven, medeorganisator en oprichter herkent het verhaal: ‘Het stuit veel van onze bezoekers tegen de borst dat een apparaat van goede kwaliteit door een kleinigheid het niet meer doet. Reparatiekosten zijn torenhoog, als de winkel of fabrikant dat al faciliteert. Je wordt bijna gedwongen om een nieuw apparaat te kopen. Met het Repair Café is er een alternatief, namelijk repareren samen met vrijwilligers'. Van de Ven vervolgt: ‘Dit is de duurzame oplossing die onze samenleving nodig heeft. Het is allang tijd voor verandering. De uitdagingen waar we op het gebied van duurzaamheid voor staan zijn groot. In heel Nederland zijn honderden Repair Café's actief. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het tegengaan van de wegwerpmaatschappij. Ook technische kennis wordt vastgehouden en doorgegeven.' Het ongewenst weggooien van apparatuur is de organisatie een doorn in het oog. De eerstvolgende keer dat het Café in Bussum georganiseerd wordt is op zaterdag 14 mei en in Naarden op 4 juni. Bezoekers zijn vanaf 10 uur welkom. De koffie, reparateurs en onderdelen staan klaar!

Meer lees je op
www.bussumsnieuws.nl




'De koffie, reparateurs en onderdelen staan klaar!'


 dwingen kwalitatief betere apparaten te maken, met een langere levensduur en geschikt voor reparatie. Het eerste succes is binnen. Mede door de inzet van Repair Café International nam het Europees Parlement op 16 maart met grote meerderheid een resolutie aan waarin staat dat fabrikanten van elektrische apparaten moeten worden verplicht om producten te maken die langer meegaan en die repareerbaar zijn. De strijd is daarmee nog niet gestreden want de verkrijgbaarheid van onderdelen laat te wensen over. Als reparaties in het Repair Café niet lukken, dan heeft dat in bijna de helft van de gevallen te maken met reserve-onderdelen. Die zijn óf niet beschikbaar tijdens de reparatie, óf niet op de markt, óf te duur. Dat blijkt uit de jongste analyse van de RepairMonitor, de online tool voor dataverzameling in Repair Cafés wereldwijd. De impact van de Repair Café's zou nog veel groter zijn als het recht op reparatie ook echt uitgevoerd kan worden, stelt de overkoepelende organisatie.

Inmiddels zijn ze in Bussum sinds de start al bijna tien jaar verder. Dit najaar viert het Repair Café Bussum z'n tweede lustrum. De initiatiefnemers van toen zijn nog steeds betrokken net als vele van de 35 vrijwilligers. De eerste acht jaar is het Repair Café zonder onderbreking vrijwel maandelijks georganiseerd. Door de pandemie kwam daar abrupt een einde aan. Ruim anderhalf jaar bleef het Denksportcentrum, waar het Bussumse Repair Café huist, gesloten. In die tijd is er wel een online aanmeld- en repareer-service gestart waardoor mensen toch nog terecht konden met kapotte spullen. In Naarden lagen de repareer-werkzaamheden helemaal stil. Gelukkig wordt er nu weer ‘live' gerepareerd. De eerstvolgende keer dat het Café in Bussum georganiseerd wordt is op zaterdag 14 mei en in Naarden op 4 juni. Bezoekers zijn vanaf 10 uur welkom met hun defecte huishoudelijke apparatuur, meubilair, speelgoed, kleding, sieraden of gereedschap. De koffie, reparateurs en onderdelen staan klaar!

Repair Café Bussum, zaterdag 14 mei en 11 juni van 10:00 - 13:00 uur
Repair Café Naarden, zaterdag 4 juni van 10:00-12:00 uur

NB: Dit artikel is geschreven door Petra Olgers.

Archieffoto uit 2020: 'Reparateur Hans en Ruud fixen het weer!'