'Het zorglandschap verandert van zorgen voor naar zorgen dát', aldus Janet Zwanenburg.
'Het zorglandschap verandert van zorgen voor naar zorgen dát', aldus Janet Zwanenburg. Foto: © Bob Awick

Amaris: 'Praat vandaag over morgen, dat is ons credo'

“Om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, is aandacht voor de wijkverpleging belangrijker dan ooit", zegt Janet Zwanenburg. De directeur Zorg Thuis van Amaris zorgt er samen met haar wijkteams voor dat ouderen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. “Dat lukt als we allemaal onze schouders eronder zetten."

Het is een uitdaging om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen en dit kan niet zonder de hulp van cliënten, mantelzorgers, vrijwilligers en onder meer wijkverpleging. "Vandaar dat we eerst in kaart brengen wat nodig is om cliënten zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Wat kunnen ze zelf nog en wat kunnen wij aanvullen met (technische) hulpmiddelen en indien nodig vrijwilligers, mantelzorgers of wijkverpleging.” Vooruitkijken speelt hierbij een belangrijke rol. Want wat kan er morgen gebeuren? En hoe wordt het dan opgevangen? Zwanenburg: "Op die en andere vragen proberen we antwoord te krijgen en regelen in afstemming de hulp die nodig is.” De hulp die Amaris biedt is op maat gesneden, want tenslotte is geen cliënt hetzelfde. Verpleegkundigen ondersteunen cliënten en mantelzorgers met bijvoorbeeld het innemen van medicijnen. Ook biedt de innovatiebox uitkomst: een doos met daarin hulpmiddelen die de zelfredzaamheid van cliënten bevorderen. "Denk aan hulpmiddelen zoals een druppelbril, een aankleedstok of elastische veters. Maar ook kan er zorg worden geboden via beeldzorg.” Cliënten zijn blij met deze oplossingen. Ze zijn dan niet afhankelijk van het tijdstip dat de wijkverpleging komt, maar houden de eigen regie.

Wat kunnen cliënten zelf? is de vraag die Amaris steeds stelt. Wat is nodig om zelfstandig te blijven wonen met ondersteuning van wijkverpleegkundigen, fysio- en ergotherapeuten en andere behandelaren? "Door samen te werken met zorginstellingen versterken en ontlasten we elkaar. Zo worden momenteel met verschillende wijkverplegingsorganisaties de krachten gebundeld rond samenwerken in de nacht en samen op te trekken in de technische wijkverpleging." Zwanenburg benadrukt de toegevoegde waarde van de wijkverpleegkundigen die dagelijks met plezier aan de slag gaan. "Het zorglandschap verandert van zorgen voor naar zorgen dát. Zorgen dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen en dat ze zo veel mogelijk zelf doen met hulp van mantelzorgers en familie. Dat betekent zorgen voor eenduidigheid van de afspraken. De wijkverpleegkundigen en de teams zijn daarin keien en spelen een centrale rol. In samenspraak met cliënt en huisarts stellen zij een zorgplan op. 'Praat vandaag over morgen', dat is ons credo.”