Op de Joodse begraafplaats in Naarden.
Op de Joodse begraafplaats in Naarden. Foto: © Bob Awick

Stilstaan bij de oorlogsslachtoffers

GOOISE MEREN In Nederland was het op 4 mei om 20.00 uur - tijdens de jaarlijkse dodenherdenking - twee minuten stil voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers.

Herdacht werden allereerst al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord. Herdacht werden ook de Nederlanders die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog. 

Eerder - om 18.00 uur - vond de traditionele herdenking op de Joodse Begraafplaats aan de Amersfoortsestraatweg plaats. Een uur later was er een herdenkingsdienst in de Grote Kerk Naarden en aansluitend ging men in stille tocht naar het monument aan de Burg. van Wettumweg, waar om 20.00 uur twee minuten stilte in acht werd genomen, het Wilhelmus werd gezongen en kransen gelegd. 

Naast de traditionele herdenking om 20.00 uur vond diezelfde middag om half drie voor het eerst een herdenking in de Verzetsheldenbuurt plaats. Er werd een krans gelegd ter nagedachtenis aan elf Bussumse verzetsstrijders die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Deze plechtigheid, in aanwezigheid van burgemeester Han ter Heegde, werd gehouden bij de herdenkingsplaquette op de hoek Fokke Bleekerstraat/P.M.R. Versteeghstraat. 

De avondherdenking in Bussum verliep niet vlekkeloos

De herdenking in de Verzetsheldenbuurt.
Catherine Keyl sprak in Muiderberg.