Fred Janssen (r) deelt witte anjers uit.
Fred Janssen (r) deelt witte anjers uit. Foto: Privé-archief

Anjerdag, een protest tegen de Duitse bezetting

NAARDEN Twee jaar lang kon de regionale Veteranendag niet doorgaan in Naarden-Vesting. Dit jaar mag het weer. Zaterdag 7 mei wordt dan ook 77 jaar vrijheid gevierd. Het is traditie om tijdens dit evenement een witte anjer op de linkerborst te dragen. 

Bussumer en luitenant-kolonel bij de Koninklijke Landmacht Fred Janssen (61) is betrokken bij de organisatie: “In het verleden stond de anjer voor het voor verzet tegen de Duitse bezetting, in het heden staat het voor respect en waardering voor de Nederlandse veteranen.” 

Libanon-veteraan Janssen was in 2005 aanwezig als erewacht bij de uitvaart van Prins Bernhard. Hij weet ons te vertellen wat de oorsprong is van het verhaal over de ‘witte anjer van Prins Bernhard’. De achtergrond van het dragen van een witte anjer komt namelijk niet alleen bij de prins vandaan, maar heeft een heel andere achtergrond, volgens Janssen. Die geschiedenis vertelt hij ons in een boeiend verhaal en dat verhaal is te lezen op onze website. De luitenant-kolonel is ook aanwezig aanstaande zaterdag bij Veteranendag: “Ik zou het niet willen missen. Ik heb er zelfs mijn vakantie voor verzet. De aandacht voor de krijgsmacht - die nu oplaait door de oorlog in Oekraïne - is indrukwekkend. Voor het eerst in mijn leven word ik bedankt dat ik militair was. Dat iemand bij het tankstation tegen mij zei: thank you for your service, wat goed dat jullie er zijn. Dat is bijzonder. Ik draag zaterdag dan ook een blauwe baret."

De Witte Anjer is in 2005 geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen en is sindsdien een symbool geworden. Nederland bedankt de veteranen die ingezet zijn in dienst van de vrede, nu en in het verleden. In winkels en horeca in Naarden-Vesting kan men deze anjers vinden en als blijk van waardering kan er een donatie gedaan worden. Dit geld wordt gebruikt voor onder andere een hulphond of een veteraneninloophuis.Tijdens de Veteranendag kan men ter plekke ook een witte anjer aanschaffen.

Janssens' verhaal lees je op Extra