Leerlingen van de St. Vitusschool brachten vorige week een bezoek.
Leerlingen van de St. Vitusschool brachten vorige week een bezoek. Foto: © Bob Awick

Boerderijeducatie in Gooi en Vechtstreek

GOOISE MEREN In de regio Gooi en Vechtstreek is het alweer tien jaar mogelijk dat scholen een educatieboerderij bezoeken. Het samenwerkingsverband van educatieboerderijen in de regio heeft sindsdien bijna 15.000 kinderen uit de regio ontvangen voor een interactief en leerzaam educatieprogramma op de boerderij. 

Kinderen verkennen de boerderij aan de hand van een opdrachtencircuit, waarbij ze ook de handen uit de mouwen steken bij het voeren, melken en soms ook zelf boter of kaas maken. Vorige week vond er een extra feestelijk educatiebezoek aan boerderij De Koeienkade in Muiden plaats door leerlingen van de Sint Vitusschool uit Bussum.
Vorig jaar kon dit 10-jarig bestaan niet worden gevierd vanwege de maatregelen rond Covid-19, maar nu schoolklassen weer letterlijk en figuurlijk ‘de boer op' mogen, was het hoog tijd om stil te staan bij dit mooie jubileum. Wethouder Boudewijnse gaf aan heel blij te zijn dat scholen deze mogelijkheid hebben: "Dit voegt echt iets toe. Toen mijn kinderen jong waren en ook naar de Vitusschool gingen, was dit educatieprogramma er nog niet. Zó fijn dat dit nu al tien jaar mogelijk is en dat de kinderen én ouders die meekomen in de praktijk kunnen ervaren hoe het werkt op een boerderij.”
Hoe is boerderijeducatie ontstaan? Ruim tien jaar geleden ontvingen enkele boeren en boerinnen in de Gooi en Vechtstreek af en toe een schoolklas op hun boerderij. Meestal ging het om de klas van hun eigen kinderen. De boeren vonden dat eigenlijk ieder kind op de basisschool een bezoekje aan een boerderij zou moeten brengen. Samen met de lokale afdeling van Land- en Tuinbouw Organisatie LTO Noord en met de agrarische natuurvereniging Vechtvallei werd een plan uitgewerkt om dit serieus aan te pakken. Dankzij een subsidie vanuit de Groene Uitweg (provincie Noord-Holland) konden de boeren en boerinnen een opleiding volgen tot ‘educatieboer', werd er samen met het NME (nu Stichting Omgevingseducatie) lesmateriaal ontwikkeld en werden scholen benaderd. De groep fungeerde ook als voorbeeld en voorloper bij de ontwikkeling van een landelijk keurmerk voor educatieboerderijen.
Tegenwoordig is Boerderijeducatie Gooi & Vechtstreek, mede dankzij financiering van Zuivel.nl en de gemeenten in de regio, een vaste pijler in het educatieve aanbod voor de scholen. Alle deelnemende boeren zijn gecertificeerd en voldoen daarmee aan strenge eisen, zowel op het gebied van veiligheid en hygiëne als educatieve vaardigheden. De nauwe samenwerking met Omgevingseducatie zorgt er tevens voor dat bij een bezoekje aan de boerderij snel ingespeeld kan worden op actuele leerthema's.

Meer informatie op www.boerderij-educatie.nl.