Archieffoto uit 2019, participatie voor station Naarden-Bussum.
Archieffoto uit 2019, participatie voor station Naarden-Bussum. Foto: Bob Awick

Rapport Participatie Gooise Meren stelt ruimte voor verbetering

Politiek

De rekenkamercommissie Gooise Meren heeft onderzoek laten uitvoeren naar de ervaringen met burgerparticipatie in de buurten en kernen van de gemeente. Daarin wordt voornamelijk beantwoord of de gemeente de ambities rondom structurele burgerparticipatie waar maakt. Woensdagavond wordt het rapport besproken met de gemeenteraad. 

“Het is een genuanceerd rapport en daar ben ik eigenlijk wel blij mee”, stelt wethouder Geert-Jan Hendriks. “Wat er goed gaat is dat wij als gemeente, zowel het bestuur maar zeker ook de ambtenaren, het heel erg goed willen doen. We steken veel energie, tijd en geld in een goed proces en goede participatie die echt wat voorstelt.” 

Geen gehoor

Aan de andere kant is het rapport kritisch op de huidige processen en zijn er genoeg verbeterpunten. Sommige wijk- en buurtplatforms vinden dat de relatie met gemeente Gooise Meren voldoet, maar anderen stellen dat het toch moeizaam verloopt en het veel energie en vasthoudendheid vereist om gehoor te vinden. “Het laat ook zien dat we echt nog lerenden zijn en dat dingen niet altijd goed zijn..