Afbeelding

Ook zonder detector

Ringo is medebewoner van mijn galerij in de flat aan de Boslaan en weet dus goed waar ik vaak mee bezig ben. Zo komt hij regelmatig een kijkje nemen in mijn garage en brengt mij dan van alles en nog wat. 

Ringo werkt hard en is vaak met grondverplaatsingen bezig. Dus 200 jaar oude botten, potscherven, stukken metaal en noem maar op, komen mijn kant op. 

Maar ook vond hij jaren geleden ergens een munt, die hij fotografeerde. Gelukkig maar, want de munt is nooit meer boven water gekomen. Ook die foto was heel lang zoek en pas kort geleden vond Ringo hem weer. En toen werd ik pas echt blij. 

De foto heb ik naar mijn vriend en romeinenkenner Anton Cruysheer gestuurd, zodat ik nu weet waar we het over hebben. Het blijkt te gaan om een follis van keizer Constantinus II geslagen anno 336-337 in de Griekse muntplaats Thessalonica, is op de keerzijde te lezen, maar er bestaan diverse variaties. Op deze munt luidt het 'SMTSB'. 

Nogmaals helaas dat de fysieke munt ergens in een kelder, zolder of keukenlaatje moet liggen, want de heer Cruysheer zou deze zeldzaamheid graag aan de nationale muntencollectie toevoegen. Ringo is als een bezetene aan het zoeken en wie weet kan ik ooit eens weer een stukje eraan besteden als de munt in mijn handpalm ligt. Wie weet?