Afbeelding

Historisch paaltje

Zo op het eerste gezicht is het maar een weinigzeggend brok grijze hardsteen, door de tand des tijds ook nog eens aangetast en door vandalenhanden te grazen genomen, want er ontbreekt een stuk. Waar heb ik het eigenlijk over? Welnu, zoals menigeen wel heeft ontdekt is er rond het bruggetje over de Karnemelksloot, ter hoogte van de padvindersforten weer druk geruimd en gesnoeid. Ook de oever van de gracht rond het Hamerfort is flink te pakken genomen en juist daar, schuinstaand op de opgeschoonde rand van de gracht staat dat hardstenen paaltje. Door niemand opgemerkt, maar in feite een historisch zeer interessant stukje informatie. 

Ik heb het hier over een soort grenspaaltje daterend uit de Napoleontische tijd, mogelijk ook voor militaire kartering, gezien het plekje tussen twee belangrijke forten in. Duidelijk te zien is dat het paaltje door een bekwame steenhouwer gemaakt is. De cijfers 0 en 11 zijn duidelijk leesbaar. Maar wat de betekenis is, weet ik niet. Ongetwijfeld is er ergens in het uitgebreide Naardens archief wel iets te vinden. 

De Naarder heer Henk Schaftenaar heeft diepgaand onderzoek verricht in de omgeving van de militaire verrichtingen rond de Karnemelksloot. Ook de paaltjes komen in zijn werk tevoorschijn. Dus probeert u maar via google belangwekkende zaken te ontdekken. Hoe dan ook, dat paaltje mag nooit verdwijnen!