Afbeelding

Kerk en schedel

Weer een onderwerp waar ik bij voorbaat van smulde. Vol met toevalligheden en prachtig historische feiten. Allemaal dankzij weer een kleine nalatenschap van mijn vriend Rob die altijd oog had voor zaken die 'wat' hadden. 

Ditmaal een klein olieverfschilderij van de hand van Jan Albers, nota bene afkomstig uit Naarden, daar geboren in 1915. Schilderijtje stelt de Zuiderkerk in Amsterdam voor en daar hebben we de eerste toevalligheid. Die kerk stond er maar te staan toen de Metrowerken in Amsterdam aan de gang waren. Er werden meteen ook restauraties verricht aan de grafzerken. Zodoende kwam ik in het bezit van een verfomfaaide schedel die onder één van de zerken tevoorschijn kwam. Staat nu op mijn boekenkast in diverse losse onderdelen. Jammer, hoor.
En de andere toevalligheid betreft de schilder, die Jan Albers heet. En wie zat er bij mij op de Brandsma Muloschool in Bussum? Jantje Albers! En wie kom ik de laatste tijd regelmatig tegen bij de supermarkt? Diezelfde Jantje Albers, maar dan ouder en wijzer. Een gesprek kwam snel op gang, maar moderne Jantje had wat moeite met namen. Wel kwam Herman Meulenman tevoorschijn, die ik mij ook heel goed herinnerde. Ik kan nu pagina's vol gaan schrijven, maar dat komt nog wel eens. Het schilderijtje, de schedel en Jantje Albers hebben hun werk nu gedaan.