Onderbouw-winnaar Jippe (6) en runner-up-onderbouw Saar (10).
Onderbouw-winnaar Jippe (6) en runner-up-onderbouw Saar (10). Foto: © Bob Awick

Jippe (6) en Ilse (10) winnen Fairtrade-tekenwedstrijd

De Fairtrade-tekenwedstrijd van het Gooise Meren-team heeft een recordaantal inzendingen opgeleverd.

BUSSUM De 6-jarige Jippe, leerling van de Vondelschool, en Ilse (10), die op de Juliana Kwartellaan zit, hebben de Fairtrade-tekenwedstrijd gewonnen. Hun tekeningen werden uit maar liefst 423 inzendingen van kinderen van basisscholen in Gooise Meren gekozen. Saar (9 jaar en leerling Vondelschool) en 12-jarige Ella (leerling op Minister Calsschool) eindigden op plek twee. Voor iedereen was er een oorkonde en een cadeautje.

Iedereen van groep 1 tot en met groep 8 mocht aan de wedstrijd meedoen. Er deden twee categorieën mee: onderbouw (groep 1 tot en met 4) en bovenbouw (groep 5 tot en met 8). De tekening moest over fairtrade gaan, ofwel een eerlijke wereld. De vraag die de kinderen in de tekening moesten beantwoorden was: Waar denk jij aan bij fairtrade? De prijs? Een eigen wikkel om een Tony Chocolonely-reep. En vrijdag - aan het eind van de dag - kregen Jippe en Ilse hun eerste reep uit handen van loco-burgemeester Alexander Luijten. Ze vonden het prachtig!
"Dat we kinderen zo dicht bij fairtrade hebben kunnen betrekken, heb ik de afgelopen tien jaar niet eerder gezien”, zegt Fair Trade-teamlid Petra Olgers blij. Zij bedacht de actie (”chocola is altijd goed”) om de titelbevestiging van Fairtrade-gemeente te kunnen vieren. Haar suggestie werd direct omarmd door het Fairtrade Team Gooise Meren. Olgers is compleet positief verrast over het aantal inzendingen. "We waren al blij geweest met tien inzendingen en nu zijn het er 423! Door zelf wat mensen op sociale media te ‘taggen' en met een paar overenthousiaste leerkrachten - je hoeft er maar een paar te hebben - nam het een vlucht. We hebben daarop een stevige jury samengesteld met vier kinderen van de Rehobothschool (Eloise, Bibi, Fenne en Thijs), Arjan van Leeuwen (voorzitter Wereldwinkel Bussum) en wethouder Barbara Boudewijnse. Zij hebben de afgelopen twee weken in twee sessies - zoveel werk was het dus - alle tekeningen bekeken en in twee categorieën een winnaar uitgekozen. Maar omdat er zoveel leuke tekeningen waren is er in zowel in de onder- als bovenbouw een runner-up gekozen.”
Jurylid Arjan van Leeuwen: "Het was heel moeilijk om een keuze te maken. De tekening moest de boodschap van fairtrade uitdragen, maar dus ook vrolijk zijn want je moet er blij van worden. Er waren zoveel goede tekeningen. Saar heeft een prachtige tekening gemaakt, waarbij ze is uitgegaan van de naam van Tony Chocolonely. Allemaal verschillende letters met veel kleur en diepgang; hartstikke mooi. Jippe koos voor symbolen, veel kleuren en de wereldbol als uitgangspunt. Omdat we het belangrijker vinden dat de wereld centraal moet staan - iets meer dan de naam van Tony - hebben we gekozen voor de feestwikkel van Jippe als eerste prijs.” Voor de bovenbouw won Ilse met haar ontwerp waarbij twee handen de samenwerking laten zien. Heel krachtig.” Ella gebruikte het vignet van Fair Trade. Ilse werd gekozen.

Welke smaken en zijn ze te koop?