Afbeelding
Foto: PR

Koopwoningen sociale huur niet groter dan 110m²

Het bestemmingsplan Bredius in Muiden - de woonwijk bij de nieuwe sportvelden - is door de gemeenteraad vastgesteld. In de nieuwe wijk Bredius worden, naast 65 betaalbare en middeldure huurwoningen, ook 25 koopwoningen gebouwd. 

Een motie van Hart voor BNM, gesteund door GroenLinks, PvdA, GDP, VVD, VDS (Andreas van der Schaaf, red.) en ChristenUnie zorgt er voor dat - als dit juridisch mogelijk is - de koopwoningen met voorrang beschikbaar komen voor mensen die een sociale huurwoning achterlaten in de gemeente Gooise Meren. Doel: meer beweging in de sociale huurmarkt krijgen.

‘Zo slaan we een dubbelslag, en kunnen we ook een heel aantal mensen helpen aan een betaalbare huurwoning’

Marieke le Noble, fractievoorzitter van Hart voor BNM: “Door mensen die een sociale huurwoning achterlaten voorrang te geven, hopen we dat er een ‘treintje’ op gang komt, waardoor we niet alleen starters aan hun eerste koopwoning kunnen helpen, maar er ook doorstroming in huurwoningen plaatsvindt. Zo slaan we een dubbelslag, en kunnen we ook een heel aantal mensen helpen aan een betaalbare huurwoning. De wachtlijsten zijn nog steeds erg lang, dus we zijn blij dat we met deze nieuwe buurt. Juist omdat de grond van de Bredius van de gemeente zelf is, hebben we meer mogelijkheden om dit soort regels op te leggen. Deze motie past helemaal bij ons streven om de achterstand in het aantal betaalbare huur- en koopwoningen in te halen, en we zijn blij dat het grootste deel van de raad dat streven deelt.”

Dezelfde motie zorgt ervoor dat de koopwoningen niet groter worden dan 110 vierkante meter, zodat ze niet te duur worden voor starters. Daarnaast zorgt een amendement, ook ingediend door Hart voor BNM, ervoor dat het aantal parkeerplaatsen voldoet aan de parkeernorm van Gooise Meren. Er komen daardoor vier parkeerplaatsen bij. Alle parkeerplaatsen worden zoveel mogelijk ‘groen’ uitgevoerd. 

Nu de raad akkoord is met een kleiner woonoppervlak van de grondgebonden woningen heeft dit een financieel effect op de grondexploitatie van de Bredius-gronden. “In de risicoanalyse voor Bredius is rekening gehouden met de onzekerheid over de grondopbrengsten”, meldt het college. “De tender is namelijk nog niet gegund.” Aanvankelijk vroeg de raad om koopwoningen van 100 vierkante meter, maar dat geeft een nadelig verschil in grondwaarde van 525.000 euro. Dat vindt het college teveel.

‘Gelet op de financiële positie waarin Gooise Meren zich bevindt wil het college het financiële risico beheersbaar houden’

De gehele ontwikkeling Bredius behelst een investering van meer dan 10 miljoen euro, inclusief de aanleg van de sportonderdelen. “De markt is momenteel onvoorspelbaar en overbelast. Gelet op de financiële positie waarin Gooise Meren zich bevindt wil het college het financiële risico beheersbaar houden. Het financiële effect van het verkleinen van oppervlak van de koopwoningen is relatief groot, omdat de risico’s met name worden afgedekt door de verkoop van 25 koopwoningen en er bijna niet te sturen is op de andere segmenten (50 sociale huur en 15 middel dure huur).”

Met het oog op de projectrisico’s acht het college het daarom wel verantwoord om terug te gaan naar een woning van 110 vierkante meter. “Dit geeft een nadelig verschil van 225.000 euro.” De koopwoningen (v.o.n.) gaan dan rond de 440.000 euro kosten. Het college gaat onderzoeken of het mogelijk is of mensen die een sociale huurwoning in de gemeente achterlaten voorrang krijgen bij de eerste bewoning. “Maar dit is niet af te dwingen. We gaan kijken hoe we dit op een goede manier kunnen bewerkstelligen bij de aanbesteding.”