Afbeelding
Foto: NVM

NVM 't Gooi: ‘Krapte neemt iedere maand verder toe'

“We kunnen constateren dat Covid-19 zeker geen dip in de woningmarkt heeft veroorzaakt. Wellicht zijn mensen juist wonen veel meer gaan waarderen, waardoor de druk op de woningmarkt verder is toegenomen.”

Die conclusie trekt de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (NVM), afdeling ‘t Gooi, bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers van het tweede kwartaal 2021. “De woningkrapte wordt steeds groter. We vervallen in herhaling maar het aanbod aan woonhuizen is en blijft historisch laag. Er blijven nog steeds heel veel mensen op zoek naar een koopwoning. Iedere maand neemt de krapte verder toe.”

Eerst even de situatie in het hele land. Uit deze cijfers blijkt dat het woningaanbod in Nederland nog verder is gekrompen. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in het tweede kwartaal van 2021 naar 410.000 euro. Dit is een stijging ten opzichte van het tweede kwartaal 2020 van bijna 20 procent en daarmee de grootste stijging sinds 1995 toen de metingen zijn gestart. Inmiddels gaat driekwart van de woningen boven de vraagprijs weg. 

In de regio Het Gooi - en daaronder vallen in dit verhaal de gemeenten Baarn, BEL-gemeenten, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Weesp en een deel van Wijdemeren - neemt de woningkrapte toe. In het tweede kwartaal van dit jaar zijn er 985 woningen verkocht binnen een gemiddeld looptijd van 21 dagen. 

Gemiddeld 593.000 euro

Daarnaast blijven de gemiddelde transactieprijzen, gecorrigeerd per woningtype, stijgen. Ten opzichte van het tweede kwartaal 2020 bedraagt de stijging maar liefst 16,9 procent en kwam de gemiddelde transactieprijs uit op 593.000 euro. Het percentage boven de vraagprijs verkochte woningen is maar liefst 73,2 procent. Een jaar geleden was dat nog ‘slechts’ 44,1 procent.

Van de appartementen verwisselden er 236 van eigenaar voor gemiddeld 306.000 euro, een prijsstijging van 15,4 procent ten opzichte van vorig jaar. De snelheid waarmee appartementen zijn verkocht ligt op 21 dagen. Van de tussenwoningen zijn er 263 verkocht voor gemiddeld 421.000 euro. Dat is een stijging van 13,3 procent. De verkooptijd bedroeg gemiddeld 19 dagen. 

Hoekwoningen het snelst verkocht

Er werden 178 hoekwoningen verkocht voor gemiddeld 533.000 euro, een stijging van 22 procent. De gemiddelde looptijd bedroeg 21 dagen. Ook zijn er 184 2-onder-1 kap-woningen verkocht voor gemiddeld 762.000 euro. Dat is een stijging van 14,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. De verkooptijd ligt op gemiddeld 18 dagen en dat is het snelst. 

Blijven over de vrijstaande woningen. Hier wisselden er 123 van eigenaar. De gemiddelde transactieprijs bedroeg 1.340.000 euro. Dat is een stijging van 25,2 procent ten opzichte van vorig jaar. De verkooptijd ligt op gemiddeld 34 dagen. “De looptijd voor de verkoop van vrijstaande woningen is het langst van alle woningentypen”, aldus NVM, afdeling ‘t Gooi. “De prijsstijging binnen dit type woningen is echter gemiddeld gezien het hoogst. Tevens geldt hier ook de hoogste vierkante meterprijs, te weten 5.782 euro.” 

‘Zorgwekkend dat het aanbod veel te laag blijft voor de enorme vraag’

Kijkend naar het aanbod stonden er in het tweede kwartaal 444 woningen te koop in deze regio. Dat is een daling van 57,6 procent ten opzichte van een jaar eerder en ten opzichte van het eerste kwartaal 2021 een daling van 15,4 procent. “We geven het al langere tijd aan, maar het blijft zorgwekkend dat het aanbod veel te laag blijft voor de enorme vraag”, aldus NVM, afdeling ‘t Gooi. De gemiddelde vraagprijs, gecorrigeerd per woningtype, van het totale aanbod bedroeg 846.000 euro en dat is een prijsstijging van 12,4 procent.

Gezien het feit dat er nog steeds een grote behoefte aan verhuizen is en er te weinig aanbod is, verwacht de NVM, afdeling ‘t Gooi niet dat de vraagprijzen zullen gaan dalen. Een ander punt is dat er een toename in het aantal huishoudens is die allemaal een woning nodig hebben. Veel vraag en weinig aanbod drijft de prijzen steeds verder omhoog. 

Vakantie

Toch is er wellicht een lichtpuntje aan de horizon “voor de kopers. Hoewel huizen in het ‘goedkopere’ segment, voor zover we van goedkoop kunnen spreken, onverminderd veel belangstelling trekken, zien we het aantal bezichtigingen voor het ‘hogere’ segment momenteel wat teruglopen. Reden kan de vakantie zijn, waar een ieder voor dit jaar zeker zijn zinnen op heeft gezet en moet de nieuwe woning maar even wachten. We gaan zien wat het derde kwartaal de woningmarkt gaat brengen. Conclusie blijft staan dat wonen in het mooie Gooi zeer aantrekkelijk is.”