De buurt wilde de platanen behouden, maar de bomen lagen begin maart jl. om.
De buurt wilde de platanen behouden, maar de bomen lagen begin maart jl. om. Foto: Jasmijn Verhulst / Albert Adams

'Onjuist toetsingskader gebruikt', zegt rechter

Het hoger beroep dat buurtbewoner Albert Adams aanspande tegen gemeente Gooise Meren over de kap van vijf platanen in wijk Mariahoeve is gegrond verklaard. De gemeente heeft een onjuist toetsingskader gehanteerd, zo beslist de rechter van Rechtbank Midden-Nederland. 

De rechtbank stelt dat de gemeente een onjuist toetsingskader heeft gehanteerd, namelijk de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van 2016 in plaats van de APV 2020. Daarmee was er ook een nieuwe Groene Kaart van kracht. De rechtbank oordeelt dat dit een gebrek in het bestreden besluit is. 

Gemeente Gooise Meren gaf tijdens de zitting echter aan dat het kappen van de vijf platanen ook onder de APV 2020 vergunningplichtig is, omdat alle platanen aan de Nooit Gedacht zijn opgenomen in de Lijst Waardevolle Bomen. En ook in de APV 2020 is er geen sprake van een herplantplicht. Dat legt de rechtbank dan ook niet op. Echter, gemeente Gooise Meren geeft aan de bomen wel te compenseren in het buitengebied van Muiden. Tevens draait de gemeente op voor de gemaakte proceskosten.                                                                           

Net te laat      

Het hoger beroep is aangespannen door buurtbewoner Albert Adams, die in maart jl. verbijsterd was toen de platanen naast zijn huis ineens gekapt waren. Omwonenden ontvingen op 20 februari een brief van gemeente Gooise Meren over het groenonderhoud in de wijk en de kap van bomen. Daaruit begreep Adams dat de platanen nog niet gekapt zouden worden, wegens dat er nog beroep aangetekend kon worden. “Uit voorzorg heb ik dat weekend op 21 februari toch een voorlopige voorziening bij de rechtbank aangevraagd die kap van bomen vooralsnog zou verbieden”, denkt Adams terug. “Op maandag 23 februari om 8.00 uur heeft de gemeente de platanen toch gekapt, als eerste actie van de dag.”  

‘De rechter kon natuurlijk niet voor 8.00 een uitspraak doen’

Nadat de bomen bij het krieken van de dag al om lagen, belt Adams direct met rechtbank Midden-Nederland, waarna de rechter die het aangetekend beroep behandelde direct het verzoek heeft geuit om de kapwerkzaamheden te stoppen. “Net twee uur te laat”, stelt Adams.”De rechter kon natuurlijk niet voor 8.00 uur een uitspraak doen. Dat moet de gemeente geweten hebben.”

Parkeerplaats onnodig?

De reden dat de platanen op de Nooit Gedacht weg moesten is voor de aanleg van een nieuwe parkeerplaats. Daar is behoefte toe, stelt gemeente Gooise Meren. Zeker wanneer het voormalige gemeentehuis straks is omgebouwd tot 41 woningen.

‘Sommige bewoners willen waarschijnlijk niet meer dan vijftien meter lopen naar hun auto’

Volgens Albert Adams is een extra parkeerplaats waarschijnlijk helemaal niet nodig. “Op de hoogte van de Blauwe Wereld is een grote parkeerplaats die altijd halfleeg is. Maar ja, sommige bewoners willen waarschijnlijk niet meer dan vijftien meter lopen naar hun auto en roepen op inspraakavonden dat er een groot tekort aan parkeerplaatsen in. Dat wordt dan door de gemeente zomaar aangenomen als waar.”

Adams wijst op het rapport van gemeente Gooise Meren over de parkeerdruk in de wijk Mariahoeve dat in het voorjaar 2020 de parkeerdruk heeft vastgesteld. Daaruit blijkt dat bij de komst van meer dan 41 woningen op de plaats van Het Anker, het voormalige gemeentehuis, er nog voldoende parkeerplaatsen in de wijk beschikbaar zijn. Adams: “Hoe krom kan het zijn.”

Herplant

Nu de platanen al gekapt zijn, hoeven deze niet op dezelfde plaats te worden herplant. De kap wordt door herplant in het buitengebied gecompenseerd. De gemeente zegt toe dat er 50 extra bomen in naastgelegen projecten - zoals het verleggen van de Mariahoeveweg en de ontwikkeling van de Schootsvelden - te zullen planten.

‘Nu de platanen gekapt zijn, hebben bewoners het nakijken’

“Als de gemeente de bomen nog niet gekapt zou hebben, dan had de rechter zich kunnen buigen over het belang van het kappen van gezonde platanen voor de aanleg van een parkeerplaats”, stelt Adams. “Het waren platanen die geen wortelopdruk gaven en niemand in de weg stonden. Een heel aantal bewoners heeft afgelopen najaar zelfs alternatieve tekeningen aan de gemeente gepresenteerd om extra parkeerplaatsen te maken met behoud van de platanen. Maar de gemeente was daar doof voor. Nu de platanen gekapt zijn, hebben bewoners het nakijken. Want de rechter kan nu geen inhoudelijke uitspraak meer doen over de noodzaak om platanen te kappen voor de aanleg van een parkeerplaats. Zo zit het systeem in elkaar”.

Het is volgens Adams een zoveelste voorbeeld van gemeentelijk beleid dat niet gedragen wordt door inwoners van Muiden. “Het wordt tijd om ervaringen van inwoners met de ‘gereguleerde participatie’ door de gemeente eens te bundelen en te kijken of het niet beter kan”, besluit de buurtbewoner. Hij hoopt dat Stadsraad Muiden het voortouw kan nemen.