Celstraf en tbs voor doden van vriendin

BUSSUM De officier van justitie heeft elf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 41-jarige man die op 19 september vorig jaar in een appartementencomplex op de Nieuw Bellevue zijn 28-jarige vriendin en de moeder van zijn vier kinderen om het leven heeft gebracht. Hij wurgde haar.

Enkele uren later verwondde hij op het krantendepot aan de Nijverheidswerf in Bussum een collega met een mes. De man, die in Amsterdam woont maar zes dagen per week naar Bussum reisde om zijn vriendin en kinderen te zien, is veroordeeld tot doodslag en poging doodslag. "Van moord is hier geen sprake, omdat de voorbedachte rade niet te bewijzen valt”, aldus de officier van justitie. Wel benadrukte zij dat het hier gaat om een verstandelijk beperkte verdachte die onder extreme druk een gevaar voor anderen wordt. "Deze meneer mag niet zonder behandeling terugkeren in de maatschappij”, aldus de openbaar aanklager. De eis van de officier gaat tegen het advies van deskundigen in die juist vinden dat de verstandelijke beperking van de verdachte niet geschikt is voor een tbs-behandeling onder dwang.

Het begon bij
uithuisplaatsing
van kinderen


'Matthäus': ‘immaterieel erfgoed’

NAARDEN De Matthäus-Passion wordt op 15 september door de Nederlandse Bachvereniging in de Grote Kerk Naarden bijgeschreven op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed (IIEN).

Deze inventaris bestaat uit cultuuruitingen die worden beleefd als erfgoed en een gevoel van identiteit en continuïteit geven. Immaterieel erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst: cultuur van nu, waarbij je je verbonden voelt met vorige generaties en die tegelijkertijd inspireert tot het levend houden van de traditie voor de toekomst. En dat is precies wat de Matthäus-Passion van de 100-jarige Nederlandse Bachvereniging in Grote Kerk doet. "Bijschrijving in de IIEN betekent maatschappelijke erkenning van de waarde van deze traditie”, aldus Ellen Snoep (directeur Stichting Grote Kerk Naarden) en Willemijn Mooij (directeur Nederlandse Bachvereniging).