Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Bruid Annelies: ‘Ik denk nog steeds dat ik droom’

Het was zondag groot feest in de Generaal Kraijenhoffstraat in Naarden. Buren hadden massaal de vlag uitgehangen voor het diamanten bruidspaar Berry (85) en Annelies (83) Paanakker-Riemens. “Onvergetelijk”, aldus de bruid, nog nagenietend. 

Het waren nog meer vlaggen dan met Koningsdag, vertelt het gelukkige paar. “Er hingen wel vijftien tot twintig vlaggen in de straat, en onze tuin en woonkamer waren versierd. Ik denk nog steeds dat ik droom”, vertelt Annelies enthousiast. Het diamanten koppel had eerst met familie gegeten bij De Witte Bergen in Eemnes en werd bij terugkomst door de buurt verrast mét champagne. Niet zo gek, want het bruidspaar woont al 61 jaar in de straat: in het huis dat ze vlak voor hun huwelijk hebben gekocht.

Draad

Zestig jaar geleden trad het Naardense bruidspaar in het huwelijksbootje. Destijds waren ze 23 en 25 jaar oud, maar ze kenden elkaar al vanaf hun jeugd toen ze beiden in de Julianalaan te Naarden woonden. “We waren overburen: Berry was vier jaar oud en ik twee”, denkt Annelies terug. “Toen hadden we al contact. Berry was bevriend met mijn broer, maar later vond hij mij ook wel leuk.” Het gevoel was geheel wederzijds en dat is het nog steeds, benadrukt de bruid.

‘Hij kon zo ‘s avonds welterusten zeggen en dan zei ik dat terug’

Tegenwoordig is een berichtje via computer of telefoon snel gestuurd, maar destijds kon dat niet. Maar daar had het koppel iets op bedacht. “Mijn man is heel technisch en hij had een draad gespannen van zijn kamer aan de overkant naar mijn kamer. Zo konden we via de draad, die op een bepaalde sterkte was, communiceren. Hij kon zo ‘s avonds welterusten zeggen en dan zei ik dat terug”, lacht de bruid.

Uiteindelijk had Berry de moed om Annelies ten huwelijk te vragen, waarop zij volmondig ‘ja’ heeft gezegd. Het bruidspaar is getrouwd op het stadhuis in Naarden-Vesting en met een kerkdienst in de Grote Kerk. Die dienst heeft het echtpaar afgelopen zondagochtend mogen herbeleven. “Dezelfde muziek die is gespeeld met ons trouwen is opnieuw gespeeld. Dat waren bepaalde werken van Bach. Heel bijzonder.”  

Reizen

In de jaren samen hebben Annelies en Berry veel van de wereld mogen zien. De bruidegom werkte voor een Amerikaans bedrijf dat computerchips produceerde en was veel op reis. “Af en toe mocht ik mee”, vertelt de bruid. “We zijn zelfs zes weken in Santa Barbara, Californië, geweest. Dat zijn hele leuk belevenissen.” Annelies is afgestudeerd aan het Conservatorium, met als hoofdvak kerkorgel en bijvak klavecimbel, en werkte tevens als dierenartsassistente bij verschillende praktijken. Met zelfs een uitstapje bij een Amerikaanse praktijk tijdens de reis naar Santa Barbara. Inmiddels zitten grote reizen er niet meer in, maar geniet het koppel nog elke dag van elkaar, hun familie en de drie kippen in de tuin. ‘Achter mijn rug om hebben mensen brieven gestuurd. Een geweldige verrassing’

Dat vanmiddag voor hun diamanten bruiloft ook burgemeester Han ter Heegde langs is gekomen, was de kers op de taart. Voorstellen was echter niet nodig. “Ik ken de burgemeester heel goed”, vertelt Annelies. In 2016 heeft ze een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen en is ze geridderd in de Orde van Oranje Nassau wegens haar inzet voor dieren in nood: paarden op de manege ‘s avonds laat water geven en ‘s nachts uit bed gebeld worden voor een spoedoperatie bij de dierenarts. Annelies: “Ik wist toen van niets, maar achter mijn rug om hebben mensen brieven gestuurd. Een geweldige verrassing. De burgemeester zie ik elk jaar bij de gedecoreerde bijeenkomst. Dus het is leuk dat hij er vanmiddag is.”