Foto is ter illustratie
Foto is ter illustratie Foto: Archieffoto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Delta-variant nu ook op basisschool in regio

Even was er in ‘t Gooi en de Vechtstreek een stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen; met name door eindexamenleerlingen die na een vakantie in het buitenland corona mee naar huis namen. Maar nu zet de daling van begin juni zich verder voort.

De afgelopen zeven dagen kregen 67 inwoners van deze regio een positieve testuitslag. Vorige week waren dat er nog 103. Opvallend: vanaf 65 jaar zijn er zelfs nul nieuwe besmettingen, vertelt GGD-woordvoerder Jakolien Schreijenberg. De meeste nieuwe besmettingen zitten in de leeftijdsgroepen 10 tot en met 14 jaar en 15 tot en met 19 jaar. 

Wel is ook in deze regio de delta-variant gesignaleerd, onder meer op de basisschool ergens in deze regio. In welke gemeente dat was, kan de woordvoerder niet zeggen. Wel zou er sprake zijn van een ‘clustertje’, wat aan kan geven dat deze variant (nog) besmettelijker is dan zijn voorgangers. 

In de teststraten van de GGD in Hilversum (Arenapark) en Huizen (Sijsjesberg) hebben de medewerkers het steeds minder druk. Waren er enkele weken terug nog iets van 7.000 tests in de week, nu zijn dat er 1.412. Daarvan kregen 57 mensen een positieve uitslag (3,36 procent). Opvallend feitje hier is dat vooral de leeftijdsgroep tussen de 25 en 29 jaar zich niet of nauwelijks laat testen, meldt Schreijenberg. Zij heeft daar overigens geen verklaring voor. 

Kom alleen

Ook het priktempo blijft onveranderd hoog. De afgelopen week zijn binnen de drie Gooise vaccinatielocaties van de GGD bijna 16.000 mensen voor het eerst gevaccineerd en nog eens 5.000 rondden de vaccinatie af. Het verzoek vanuit de GGD is wel - om drukte te voorkomen - zo veel als kan alleen te komen naar de vaccinatielocaties. De afgelopen dagen viel het op dat ouders - bijvoorbeeld als zij geen oppas konden vinden - hun kinderen meenamen. 

De GGD meldt tevens dat het ook nu noodzakelijk blijft om op vaccinatie- en testlocaties van de gezondheidsdienst een mondkapje te dragen. Op de vaccinatie- en testlocaties kan niet worden gegarandeerd dat mensen 1,5 meter afstand houden. Bij het vaccineren en testen is afstand houden vanzelfsprekend niet mogelijk. “Op onze locaties komen mensen die logischerwijs nog niet volledig gevaccineerd zijn. Dat vraagt extra aandacht om eventuele besmettingen zoveel als mogelijk te beperken door het mondkapje op deze locaties te gebruiken.”