Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Zomers genieten van FotoFestival Naarden

Hoewel klein en bescheiden is het FotoFestival Naarden vrijdagmiddag met een feestelijke openingsceremonie van start gegaan. Wethouder Alexander Luijten bracht met een druk op de knop de video-installatie ‘Universal Tongue’ in beweging en opende het festival.

Het was lange tijd onzeker of een officiële opening mogelijk was. “Er mocht nog een hele tijd niks door corona, ook vanuit gemeente Gooise Meren”, licht Ellen de Wijs-Piekaar van FotoFestival Naarden toe. “Maar nu er versoepeld is hebben we een vergunning gekregen.” 

© Bob Awick

Het tweejaarlijkse fotofestival in de vesting zou eigenlijk in mei van start gaan voor twee maanden, maar die datum werd wegens de geldende coronamaatregelen verschoven naar begin juli. De exposities zullen tot eind augustus te zien zijn.

Zin om te dansen

Het kleine moment met wethouder Alexander Luijten is toch een mooi symbolisch en verantwoord startschot. Precies om half vijf zette hij met een druk op de knop de installatie ‘Universal Tongue’ van bedenker en kunstenaar Anouk Kruithof in werking. Het is een van de hoogtepunten van het FotoFestival en bevindt zich op de zolderverdieping van het oude Stadhuis in de Vesting. 

‘Iedereen krijgt er zin van om mee te gaan dansen’

De tot de verbeelding sprekende video-installatie ‘Universal Tongue’, oftewel universele taal, bestaat uit acht grote schermen waarop video’s van dansende mensen van over de hele wereld worden getoond. Kunstenaar Anouk Kruithof heeft via YouTube, Instagram en TikTok meer dan 8.800 dansvideo’s verzameld, met een totale lengte van 250 uur aan videomateriaal. De uiteindelijke video-installatie projecteert acht films van elk vier uur waarin 1.000 dansstijlen van over de hele wereld van de schermen afspatten. 

“Het is een vrolijke installatie”, lacht Ellen. “Iedereen krijgt er zin van om mee te gaan dansen, al moet je dat niet te veel doen op de zolder van het Stadhuis want dan komt alles naar beneden.” 

Om een indruk te krijgen van het werk: www.universaltongue.com

Klein podium

Normaliter zet de organisatie van het tweejaarlijkse fotofestival een grootschalige opening op touw, maar dit jaar zat dat er niet in. Ellen: “We hebben de hele tijd zitten denken wat we kunnen doen, maar met 60 fotografen, kunstenaars met partners, de organisatie zelf en leveranciers zijn er zo veel mensen. Dat vonden wij nog niet verantwoord, dus we hebben besloten dat niet te doen.” 

‘Zo veel mensen vonden wij nog niet verantwoord’

Wel zullen er gedurende de twee maanden dat het FotoFestival in de vesting is af en toe kleine, voorzichtige bijeenkomsten rondom een fotograaf of een locatie worden georganiseerd om toch de kunstenaar een podium te geven. Afhankelijk van hoe de versoepelingen deze zomer zich verder zullen ontwikkelen wil de organisatie wellicht nog een feestelijke afsluiter organiseren die wel grootschaliger kan, mits de maatregelen dat toelaten.

© Bob Awick

Vier het leven

FotoFestival Naarden heeft dit jaar als thema ‘The Art of living’ en is een fotografische viering van het leven. Hoe gaan mensen om met het leven in de samenleving, in hun bubbel of als individu? Hoe vieren zij het leven in goede tijden en hoe beleven ze het leven in minder goede tijden?

Tijdens deze editie presenteren de curatoren de zoektocht naar deze immateriële kunstvorm, de ‘kunst van het leven’ van eigenzinnige, veerkrachtige, artistieke, creatieve en misschien wel alledaagse mensen.

FotoFestival Naarden is vanaf zaterdag 3 juli geopend en duurt tot en met 29 augustus 2021. Meer informatie op: www.fotofestivalnaarden.nl

Afbeelding
Wethouder Alexander Luijten bracht met een druk op de knop de video-installatie ‘Universal Tongue’ in beweging.