Afbeelding
Foto: PR

Weer in grande finale Ouderen Songfestival

Muiderberger Luc Runderkamp (73) staat zaterdag opnieuw in de 29ste grande finale van het Ouderen Songfestival. Hij zingt - zoals altijd - Nederlandstalig. Kleine stille liedjes, melancholisch van karakter met de ingeslikte traan hebben zijn voorkeur. Voor het Ouderen Songfestival heeft hij gekozen voor Deken, een nog onbekend, maar nieuw werk van Howard van Dodemont en Bas Bons.

Als gevolg van de corona-uitbraak en de daaruit voortkomende lockdown zat theatermaker Van Dodemont vorig jaar plotseling zonder werk thuis. Hij besloot terug te vallen op zijn oude vak en ging werken op de corona-cohortafdeling van een zorginstelling. Daar zorgde hij voor een bejaard echtpaar. De man was ernstig ziek, maar zijn dementerende vrouw begreep weinig van wat er aan de hand was. Deze schrijnende situatie inspireerde Howard tot het schrijven van de tekst. Bas Bons schreef er de muziek bij. 

‘Toen ik het nummer hoorde wist ik meteen: dat is een liedje voor mij’

Van Dodemont is voor de Muiderberger geen onbekende. Ze werkten samen bij toneelvereniging Stuk voor Stuk. “De 30-jarige vereniging is drie jaar geleden opgeheven, maar wij hebben altijd contact gehouden.” Runderkamp vond het liedje in de theaterkrant, waaraan een linkje was gekoppeld. “Toen ik het nummer hoorde wist ik meteen: dat is een liedje voor mij. Het is heel mooi en aangrijpend.” Het zingen ligt de Muiderberger na aan het hart. “Ik ben een amateur, liefhebber en heb in koren gezongen. Daarnaast heb ik een repertoire dat ik bij gelegenheden ten gehore breng, maar ik heb nooit echt grootse dingen gedaan.”

Het is niet voor het eerst dat Runderkamp zijn entree maakt bij het Ouderen Songfestival. “Ik doe voor de tiende keer mee en het is altijd leuk om te doen. Soms haal ik de finale, een andere keer struikel ik in de halve finale”, vertelt Runderkamp, die voor de derde keer in de finale staat. De hoogste notering was in 2013. Daar wist hij met Tranendal - een eigen nummer - de tweede plek bij de jury te bemachtigen. Daarnaast won hij de Publieksprijs. Ook sleepte hij eens het brons binnen. “Het is heel fijn om in de finale te staan, maar het is appels met peren vergelijken. Mensen zingen alle repertoire door elkaar van Nederlandstalig en jazzy tot aan Franse chansons en operette”, vertelt hij. Hoe zijn kansen liggen, weet hij niet. “Je kunt niet in de ogen en harten van de jury kijken. Het blijft toch een kwestie van smaak.”

Wildcard

Voor Runderkamp was Deken een spannende keuze. Niet eerder had hij het ontroerende nummer ten overstaan van publiek ten gehore gebracht. Laat staan voor een jury. Maar zijn angst bleek ongegrond. De jury in Theater aan de Slinger in Houten was unaniem in de beoordeling: de vertolking van Deken, met pianobegeleiding van artistiek leider Kees van Zantwijk was een finaleplaats waardig. Runderkamp neemt het zaterdag in het DeLaMar Theater te Amsterdam op tegen vijftien andere finalisten. Vijftien finalisten zijn aangewezen door de voorronde-jury, één door artistiek leider en pianist Kees van Zantwijk die de beschikking heeft over een wildcard. De finalisten worden begeleid door het 8-koppige OSF Orkest onder leiding van Kees van Zantwijk. De 7-koppige jury staat onder voorzitterschap van Harry Slinger en de presentatie is in handen van immer vrolijke, energieke en bij tijd en wijle dolkomische Dolly Bellefleur. Kaartverkoop via www.delamar.nl.

Hierbij een uitvoering van Luc Runderkamp uit 2013. Hij zong toen eigen werk:Tranendal. In Carré behaalde hij de tweede plaats en won hij de Publieksprijs.