Vooral veel jongvolwassenen hadden het de afgelopen tijd zwaar.
Vooral veel jongvolwassenen hadden het de afgelopen tijd zwaar. Foto: PR

‘Impact coronacrisis op gezondheid is duidelijk'

Uit de Gezondheidsmonitor van de GGD blijkt dat de coronacrisis sterk van invloed is (geweest) op het welzijn van mensen.

GOOISE MEREN Er is duidelijk impact van de coronacrisis op de gezondheid. Mensen en dan met name jongvolwassenen voelden meer stress, eenzaamheid, angst en depressie en er was meer contact met de psycholoog en GGZ. Ook zijn mensen minder gaan bewegen. 

Dat blijkt onder andere uit de verschenen Gezondheidsmonitor; een onderzoek dat GGD Gooi en Vechtstreek eens in de vier jaar houdt onder volwassenen (18 tot 65 jaar) en ouderen (vanaf 65 jaar). Het onderzoek, waar ongeveer 10.000 inwoners aan meededen, vond eind 2020 plaats, toen Nederland volop te maken had met de gevolgen en maatregelen van de coronapandemie.
Maar eigenlijk is dat laatste toeval, vertelt epidemioloog Manita van den Acker van de GGD Gooi en Vechtstreek. Het onderzoek vindt nu eenmaal eens in de vier jaar plaats en nu was dat toevallig middenin de coronacrisis. Zij is het ook niet geheel eens met de opmerking dat een vergelijking met het vorige onderzoek door corona nu ‘appels met peren’ is. “Je volgt in een tijd wat de trends zijn. En in tijd veranderen dingen. Het is de stand van zaken op een bepaald moment.”
Onderwerpen waarover alle GGD‘en onder meer vragen stellen zijn: ervaren gezondheid, roken, alcoholgebruik, gewicht, bewegen, psychische gezondheid (angst en depressie), chronische aandoeningen, eenzaamheid, huiselijk geweld en geluidshinder. Daarnaast zijn er, speciaal voor de regio Gooi en Vechtstreek na overleg met de gemeente aanvullende vragen gesteld over: voornemens om binnenkort de gezondheid te verbeteren, drugsgebruik, contact met zorgverleners, ontvangen hulp, zingeving, veerkracht, sociale gezondheid (buurtsamenhang), zelfredzaamheid, woonomgeving en milieu. Ook zijn er extra coronagerelateerde vragen toegevoegd ‘om de resultaten beter te kunnen duiden’. “Wat je nu ziet is dat de groep jongvolwassen, tussen de 19 en 34 jaar, het meest te lijden heeft”, stelt Van den Acker. “Interessant om te zien of dit percentage straks weer daalt naar het niveau van 2016. Er is ook de huizencrisis en het milieuprobleem. Jongvolwassen staan sowieso onder druk.”
Het onderwerp mentale gezondheid, in het bijzonder voor jongeren en jongvolwassenen, verdient wel structureel aandacht in het gemeentelijk beleid, is de oproep van de GGD aan de Gooise gemeenten. Jongvolwassenen staan namelijk onder druk, staat ook in het onderzoek. Drie op de tien 18 tot 34-jarigen hebben in de voorgaande vier weken (heel) veel stress ervaren (voornamelijk door werk, studie en geldzaken). "Ze lopen een hoger risico op een angststoornis of een depressie, zijn vaker emotioneel eenzaam, vaker slachtoffer van huiselijk geweld, hebben minder veerkracht en hebben vaker contact met een psycholoog. De impact van corona is het grootst bij deze leeftijdsgroep. Vóór corona was een soortgelijk resultaat ook al te zien in de Gezondheidsmonitor Jeugd van najaar 2019.”

Check Extra voor meer cijfers uit dit onderzoek