Bij het Muizenfort staan nu drie kanonnen.
Bij het Muizenfort staan nu drie kanonnen. Foto: Guus Kroon

Opgeknapte kanonnen terug van weggeweest

Twee kanonnen zijn afgelopen week voor het Muizenfort, ook wel Fort C, in Muiden geplaatst, naast het kanon dat er al stond. Na een flinke opknapbeurt zijn ze klaar voor de plaatsing op de vestingwallen, maar daar wordt nog volop gewerkt. 

Ruim een jaar zijn Wim Kloosterman en zijn twee mede-restaurateurs André Leijenhorst en Ruud Beek bezig geweest om de twee kanonnen - afkomstig van het ronde Muidense fort ‘de Westbatterij’ langs de monding van de Vecht - op te knappen. De Muidense kanonnen zijn de zesde en zevende die de drie Naardense oud-klasgenoten restaureren, na aan meerdere exemplaren uit onder andere Naarden Vesting te hebben gewerkt. 

‘Met z’n drieën zit er echt een hoop werk in: per persoon ruim 100 uur’

De houten onderstellen, ook wel affuiten genoemd, van de Muidense kanonnen waren verrot en moesten vervangen worden. Ook zijn de kanonnen afgeborsteld met een machine, roestvrij gemaakt en behandeld. De oude metalen delen van de kanonnen zijn hergebruikt. Een proces waar de mannen - zijnde twee timmermannen en een lasser - hun hand inmiddels niet meer voor omdraaien. 


De twee opgeknapte kanonnen. - Foto: Guus Kroon

“Het is een leuke samenwerking”, vertelt Wim Kloosterman vol enthousiasme. “We weten inmiddels hoe we het aan moeten pakken. Met z’n drieën zit er echt een hoop werk in: ik denk per persoon ruim 100 uur aan werktijd. Misschien wel meer. Het is niet één, twee, drie klaar, maar het is leuk en gezellig werk. Daar doen we het voor.”  

Tijdelijke plek

De kanonnen zijn van de Westbatterij naar hun werkplaats in Fort Oranje te Naarden verplaatst. Geen makkelijke klus, alvorens een kanon ruim 2000 kilo kan wegen. Het maken van nieuwe affuiten was nog wel een heel proces, geeft Kloosterman aan. “Eiken balken zijn loei zwaar. Een affuit alleen is al 600 tot 700 kilo, slechts het houtwerk. Dat is een kwestie van heel goed meten als je dat ding maakt, want je krijgt niet de kans om even met de loop van het kanon te passen.”

‘We zaten met die kanonnen in onze maag’

Na maanden van werk zijn de kanonnen af en strak in de verf. Klaar om de vestingwallen van Muiden te sieren, maar die zijn nog niet klaar. Kloosterman: “Op een gegeven moment moesten we de kanonnen ergens kwijt. De bedoeling is dat ze op de vestingwallen in Muiden terecht komen, maar die zijn nog niet klaar. Waar wij zaten, in Fort Oranje, is nu een foto-expositie precies op de plek waar wij zaten. Dus we zaten met die kanonnen in onze maag.” Met een vrachtwagen zijn de twee kanonnen vervoerd naar hun stad van herkomst. Ze hebben een tijdelijke plek gekregen voor de deur van het Muizenfort in Muiden - naast een ander kanon dat volgens Kloosterman ook wel toe is aan een likje verf - in afwachting tot er groen licht gegeven wordt om ze op de vernieuwde vestingwallen te plaatsen. 


De Westbatterij - Hans van der Steen

Wanneer de kanonnen de vestingwallen betreden is nog niet bekend, maar de restaurateurs hopen dat er na hun harde werk een onthulling voor wordt georganiseerd. “We hopen dat we voor dat moment een beetje tamtam krijgen en er iets leuks van gemaakt wordt”, zegt Kloosterman. 

Projecten

Nu de Muidense kanonnen, nummer zes en zeven, klaar zijn de Naardense kanonnenbouwers toe aan weer een nieuw project. Al blijkt een volgend kanon nog niet voor handen. “Het stagneert een beetje nu”, geeft Kloosterman aan. “Er zijn geen kanonlopen meer. Vroeger kregen we via het Vestingmuseum een loop en maakten wij de affuit. Nu is er even niks meer. We hopen dat er vandaag of morgen weer een paar te koop zijn, ergens in de verte.” 

‘Hoewel de meeste al in de 75 jaar zijn: we doen het zolang we het volhouden’

Ook spelen de mannen met het idee om de stadspompen, waarmee water naar boven gezwengeld werd op straat, van Naarden opnieuw te maken. Maar die ideeën zijn nog maar in een beginstadium. Ook is Kloosterman samen met Joop Kruijswijk betrokken bij het realiseren van het ornament op de Utrechtse Poort, waarvoor inmiddels 35.000 euro ingezameld is. Een kleine 15.000 euro komt nog tekort, maar wordt geprobeerd bij elkaar te krijgen. Stoppen is er daarom, met zo veel ideeën, nog niet bij. “Hoewel de meeste al in de 75 jaar zijn: we doen het zolang we het volhouden”, besluit Kloosterman.


Voorbeeld van het ornament op de Utrechtse Poort - Foto: © Bob Awick

Afbeelding
Afbeelding
De Westbatterij