Afbeelding
Foto:

Winnende ‘plaatjes' te zien in Grote Kerk Naarden

In de Grote Kerk zijn de winnende en vervolgens uitvergrote foto’s van de fotowedstrijd ‘Baken van Holland’ onthuld. De verkiezing was een initiatief van de Stichting Grote Kerk Naarden.

Deze schreef in de periode van 5 februari tot en met 5 april jongstleden de wedstrijd uit. De deelnemende fotografen - in totaal 32 - hebben laten zien waarom de Grote Kerk Naarden het baken van Holland is. De fotografen stuurden in totaal 122 foto’s in.

Het selectieproces was in handen van een jury onder leiding van Ellen Snoep (directeur Stichting Grote Kerk Naarden). De overige juryleden waren: Bob Awick (persfotograaf), Jonathan van den Burg (mediamaker), Sarah Saarberg (hoofdredacteur Gooische TamTam), Saskia Simons (stadspromotor Naarden) en Trude Schermer (voormalig directeur Nederlands Gebarencentrum en bestuurslid Stichting Grote Kerk Naarden).

(Tekst loopt verder onder de foto)


Foto: Rudolph Mengelberg

In totaal zijn er tien winnende foto’s, waarvan vijf hoofdwinnaars (Rudolph Mengelberg, Sjoerd Stoop, Sophia Koehorst - met twee foto’s - en Willemijn Reijntjes). De overige ‘postcard’-foto’s komen van Carolien Romijn, Julia Keers, Rieneke van Hes, Sophia Koehorst en Suzanne Ekels.

(Tekst loopt verder onder de foto)


Foto: Sjoerd Stoop


Foto: Willemijn Reijntjes

Over de inzending van Mengelberg meldt de jury: ‘Het is winter, het is guur en de wolkenlucht is dreigend; de regen is dichtbij. En daar, tussen de kale takken van de bomen, doemt opeens de magistraal verlichte kerk op, als verwelkomend en veilig herkenningspunt. Bijna thuis’. Sjoerd Stoop maakte een foto met zijn drone. ‘Als er op één foto het baken van Holland goed uitkomt, dan is het deze wel! Groot en kolossaal in beeld en voldoet precies aan de opdracht. Ook omdat de rest van de woningen bedekt zijn met sneeuw en de kerk juist niet!’. ‘Willemijn Reijntjes geeft ons een uniek kijkje in de historische vesting van Naarden. De Grote Kerk gefotografeerd vanuit een op een kier staand raam. De jury is gecharmeerd door het intieme beeld dat de foto opwekt. De Grote Kerk als baken voor de nacht die gaat komen’.

(Tekst loopt verder onder de foto)


Foto: Sophia Koehorst


 Foto: Sophia Koehorst

Sophia Koehorst viel dus in totaal driemaal met haar neus in de boter. Over haar inzendingen ook lovende jurywoorden: ‘Dit bijzonder mooie beeld is als een schilderij dat tot leven komt. De jury stelde voor de uitvergroting op een schildersezel te zetten en de foto voor zichzelf te laten spreken. Een prachtige compositie waarbij de aandacht zich als vanzelf richt op het Baken van Holland dat de overbekende skyline vormt van de mooie vesting Naarden. De kleuren die in elkaar overvloeien, het licht tussen de Hollandse wolken door, de haarscherpe spiegeling, je blijft naar deze foto kijken!’ en ‘Vrijwel alle lichten zijn aan in de huizen op het Adriaan Dortsmanplein: in coronatijd is iedereen thuis. De fotografe heeft dit moment prachtig gevangen vanaf de Vestingwal. De Grote Kerk waakt over de stad en staat op deze foto als een baken voor de late wandelaar in het midden die nog net voor de avondklok huiswaarts keert’. 

Exclusieve rondleiding

Alle foto’s zijn vanaf heden als ansichtkaart bij De Kleyne Winkel in de kerk verkrijgbaar. Van winnende hoofdfoto’s zijn uitvergrotingen gemaakt. Deze zijn afgelopen zaterdag in het bijzijn van de makers, enkele gasten en juryleden feestelijk onthuld. Bij aankomst was er een oorstrelend optreden van het gezelschap Fleustes d’Alleman. Deze vier fluitisten stonden in het zuidertransept en speelden Italiaanse en Franse chansons en madrigalen. Directeur Ellen Snoep sprak de winnaars lovend toe en bracht een toost uit. Met behulp van juryleden zijn alle doeken één voor één van de uitvergrotingen gehaald. Na de onthulling hebben de winnaars nog een exclusieve rondleiding gekregen over het tongewelf. Tot slot gingen de winnaars naar huis met een goed gevulde goodiebag. Daarin zat een heerlijk taart met hun eigen winnende foto.

De vijf prachtige uitvergrotingen vormen samen een mooie eregalerij in de kerk. Het publiek kan deze plaatjes van foto’s - in combinatie met een bezoek aan de expositie Hemelbestormers - de komende maanden (tot en met 29 augustus) in de kerk bewonderen. Hemelbestormers is een uniek kunstwerk en bestaat uit het beschilderde tongewelf uit 1518. Het is vanaf de grond (vanaf 25 meter) al vijf eeuwen te zien. Uiterlijk nog deze zomer doet de unieke kans zich voor om elk detail, elke gezichtsuitdrukking en de meest fantasievolle fabelwezens van dichtbij te ontdekken. Met een trap ‘bestormen’ de bezoekers de geschilderde hemel. De kerk is open op woensdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Kaartverkoop gaat via www.grotekerknaarden.nl

.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Tijdens de onthulling afgelopen zaterdag in de Grote Kerk Naarden.