Afbeelding

Tot op 1.000 meter diepte

Weer eens een geheimzinnig object, dat zich niet zo op het oog laat ontrafelen. Dat het een asbak moet zijn zal als eerste opgemerkt worden. Maar dan komt de vraag: wat is het ooit geweest? En waar slaat de kopregel op, met die 1000 diepte?
Daar kunnen alleen maar specialisten om de hoek kijken en wel specialisten uit de oliewereld, want het gebruiksvoorwerp is in feite een gebruikte boorkop uit een olieboorinstallatie die op 1000 meter diepte onder het Sahara-zand heeft gedraaid. Een van die specialisten was Bussumer Thomas v.d. Schuyt, die deze asbak ooit cadeau heeft gedaan aan wijlen onze vriend Rob. Niet zo lang geleden werd diens huis noodgedwongen leeggehaald en heel wat spulletjes konden worden verdeeld onder familieleden en vrienden. Zo gaat dat nou eenmaal.
Die boorkop op zich is zeker een verhaaltje waard. De 'stekels', een stuk of 50, zijn van het grootste belang om goed te kunnen boren en moet dus ongehoord robuust zijn. Ze zijn dan ook vervaardigd van het metaal wolfraam, ook wel tungsten genoemd. O.a. gebruikt om de gloeidraden van lampen van te maken. Het moederlichaam van de boorkop werd op minus 80 graden gekoeld, waarna de stekels werden aangebracht. Bij het op temperatuur komen van het geheel zaten de stekels loeivast. Absoluut noodzakelijk. Wat een cadeau, hè?