Afbeelding
Foto: Moni Mckein/Pixabay

Corona als 'souvenir' mee terug van vakantie

GGD Gooi en Vechtstreek onderschrijft de zorgen van het RIVM over het aantal coronabesmettingen onder jongeren (met name eindexamenleerlingen) die terugkeren uit mediterrane landen als Spanje en Portugal. Het grootste deel van de positief geteste inwoners in deze regio (33 procent) van afgelopen week kwam namelijk uit de groep 15 tot 19 jaar. 

Daar zat ook een cluster van besmettingen tussen die terugkeerde van een vakantie naar een van deze mediterrane landen, meldt de gezondheidsdienst. “Uiteraard wordt door middel van bron- en contactonderzoek de nodige aandacht besteed aan dit cluster van besmettingen, ter voorkoming van verdere verspreiding. Ook is GGD Gooi en Vechtstreek extra alert op besmettingen onder deze doelgroep.”

Een woordvoerder vertelt dat het gaat om tientallen jongeren die corona als ‘leuk souvenir’ hebben meegenomen uit een van deze landen. Om welk land het gaat en van welke school deze jongeren zijn, wordt vanwege de privacy niet bekendgemaakt. De oproep aan jongeren tussen de 17 en 24 jaar, die terugkeren uit bijvoorbeeld Spanje, Portugal, Italië of Griekenland is wel om zich bij terugkomst te laten testen en/of een positieve zelftest te laten bevestigen bij een GGD-teststraat. 

Minder nieuwe besmettingen 

Overigens zijn in ‘t Gooi en de Vechtstreek afgelopen week minder mensen positief getest op corona ten opzichte van de week ervoor: 82 tegenover 105. Wel steeg dit aantal de afgelopen dagen iets nadat de teller daarvoor niet boven de vijf nieuwe coronabesmettingen per dag kwam. Ook het aantal bezoekers aan de twee teststraten in Hilversum en Huizen (1.528) nam af ten opzichte van de week ervoor (1.873). 

Ondertussen gaat het vaccineren in alle hevigheid door. Afgelopen week werden er in de drie paviljoens in Huizen, Hilversum en Naarden 25.270 mensen gevaccineerd. Voor komende week staat de planning op 22.512. In totaal heeft de GGD in de regio Gooi en Vechtstreek tot nu toe aan 113.933 mensen de eerste vaccinatie gegeven. Daarnaast hebben 67.461 mensen de vaccinatie(s) afgerond.