De GAD moet de bezuinigingen maar uit de overhead halen.
De GAD moet de bezuinigingen maar uit de overhead halen. Foto: PR

Raad in verzet tegen bezuinigingen GAD

GOOISE MEREN In de raadsvergadering van afgelopen woensdag heeft een meerderheid van de gemeenteraad van Gooise Meren gestemd vóór het amendement ‘Geen onacceptabele bezuinigingen op de GAD’ van Hart voor BNM.

De verantwoordelijk wethouder, Alexander Luijten, krijgt met het aannemen van het amendement de opdracht mee om binnen de overlegvergadering van de regio het standpunt van de raad van Gooise Meren duidelijk te maken en erop aan te dringen dat de voorgenomen bezuinigingsmaatregelen van de GAD zo veel mogelijk zoals in het amendement worden teruggedraaid.
Dat betekent dat hij onder meer bezwaar gaat maken tegen het verlagen van de frequentie van het ophalen van het restafval naar eens per vier weken, en namens Gooise Meren zal pleiten voor behoud van de wekelijkse ophaalfrequentie van het gft in de warme maanden. Ook wordt namens Gooise Meren opgeroepen om een deel van de benodigde bezuinigingen bij het GAD te halen uit overhead en investeringen in plaats van alleen uit het serviceniveau naar inwoners.
Marieke le Noble, raadslid voor Hart voor BNM: “We zijn erg blij dat het stevige signaal dat wij aan de GAD willen afgeven door een meerderheid van onze raad gesteund wordt. Wij willen dat de dienstverlening van de belangrijkste kerntaak van de GAD - het ophalen van afval - op een acceptabel niveau blijft, en de voorgestelde bezuinigingen waren dat volgens ons voor het grootste gedeelte niet. We hopen dat ook andere raden in onze regio ons signaal overnemen. Dan hebben we goede kans dat de GAD de uitvoering van de taken, waar we als gemeenten helaas weinig invloed op hebben, alsnog op het door veel inwoners gewenste minimale niveau houdt. GAD kan dan op andere plekken in de organisatie op zoek gaan naar bezuinigingen die minder directe impact hebben op de leefbaarheid van onze inwoners.”
Alleen CDA, VVD en GroenLinks stemden tegen het amendement, dat er ook in voorzag om het ophalen van het oud papier en karton niet weg te halen bij de vrijwilligers van stichtingen en verenigingen. Het GAD is dit van plan als onderdeel van de bezuinigingsmaatregelen, ondanks dat veel verenigingen in Gooise Meren en daarbuiten al sinds jaar en dag met het ophalen van oud papier hun begroting aanvullen. Het amendement van GroenLinks, dat ervoor moet zorgen dat verenigingen nog wel containers met papier kunnen inzamelen, maar geen rol meer mogen spelen bij de inzameling van de papierkliko's, werd echter ook aangenomen. Dit amendement van GroenLinks verzoekt de regio op zoek te gaan naar alternatieve mogelijkheden voor verenigingen om hun inkomsten aan te vullen. Het is dus de vraag welke kant dat op gaat bij de gesprekken van de wethouder met de regio.