Afbeelding
Foto: Tekening: Architectenburo Galesloot

CDA wil meer PV-panelen en goed verkoopcontract

Het CDA komt met een motie over de nieuw te bouwen brandweerkazerne in Muiden. Deze wordt neergezet op de locatie van de oude Maxisweg naast P1. Hiervoor is een uitvoeringskrediet van 1,6 miljoen euro nodig. Vanavond staat het raadsvoorstel als hamerstuk op de agenda.

Dit bedrag is inclusief de bouw van openbare toiletten, een politiepost en een onderkomen voor de buitendienstmedewerkers. Dit kost 100.000 euro. De bouw van de nieuwe brandweerkazerne begint nog dit jaar; december is het streven. De oplevering wordt verwacht rond september 2022. Het complex leent zich uitstekend om circulair gebouwd te worden en kan dan weer veertig jaar mee.

Onderhoud

De jaarlijkse onderhoudskosten - inclusief herstelkosten van kleine schades en vervangen van toiletartikelen - voor het schoonhouden van de openbare toiletten bedragen 10.000 euro. “Deze toiletten dienen dagelijks schoon gehouden te worden en in het hoogseizoen tweemaal per dag”, staat in het raadsvoorstel. Verder staat in het voorstel: ‘De gemiddelde jaarlijkse dotatie voor de onderhoudsvoorzieningen worden geraamd op 15.000 euro voor de komende tien jaar en dienen opgenomen te worden in de actualisatie van de onderhoudsbeheerplannen van de gemeentelijke gebouwen vanaf 2022’.

‘Zadeldak aan de zuidzijde is heel goed geschikt voor meer PV-panelen’

CDA-raadslid Herman de Hollander wil in het voorstel terugzien dat het dak van de nieuw te bouwen brandweerkazerne aan de zuidzijde volledig vol komt te liggen met PV-panelen (zonne-energie). “In het huidige schetsontwerp zijn slechts op een deel (minder dan de helft) van het dak op de zuidzijde PV-panelen ingetekend. Juist in deze tijd van energietransitie, RES en de discussie daaromtrent, is het wenselijk om zo veel mogelijk PV-panelen te leggen op nieuwbouw. Het zadeldak aan de zuidzijde is heel goed geschikt voor meer PV-panelen in combinatie met een deel dakramen. Deze combinatietechniek is uitstekend voorhanden”, aldus De Hollander. En om de gemeente Gooise Meren te behoeden voor jaarlijkse kosten na de verkoop van de nieuw gebouwde brandweerkazerne ziet hij graag in het verkoopcontract (”of ander contract”) een bepaling terug over gebruik, schoonmaak, et cetera van de openbare toiletten en de politiepost na verkoop.