Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Huurharmonisatie in Muiden en Naarden

De volkstuinverenigingen in Muiden en Naarden sluiten nieuwe huurcontracten af met gemeente Gooise Meren. Die brengen enkele veranderingen met zich mee, waaronder nieuwe huurprijzen. En dat pakt voor de ene vereniging gunstiger uit dan voor de andere. 

Volkstuinvereniging Nooit Gedacht in Muiden zijn heel blij met het nieuwe huurcontract, dat vanaf volgend jaar slechts een derde van de vorige huurprijs bedraagt. Zij betaalde jaren lang 3.000 euro voor een halve hectare grond, in tegenstelling tot Volkstuinvereniging (VTV) Naarden die een symbolisch bedrag van 4,54 euro per jaar betaalde voor 35.000 m2. “Dat vonden wij niet terecht, mede omdat wij geen enkele voorziening hebben: er is geen water of elektra”, vertelt voorzitter Marcelle Balfoort. “3.000 euro slaat nergens op. Dat is niet de prijs voor landbouwgrond, maar dat zijn commerciële grondprijzen.”De huur is ooit door voormalig gemeente Muiden vastgesteld. Na de fusie besloot gemeente Gooise Meren nu de huren van beiden verenigingen enigszins te harmoniseren. Marcella: “Voor ons is dat erg gunstig. Het nieuwe bedrag ligt tussen 800 of 900 euro.”

Van het geld dat Volkstuinvereniging Nooit Gedacht nu overhoudt is het mogelijk water en elektra aan te sluiten. “We halen nu water uit de sloot en één keer per jaar mogen we water van de buurman gebruiken. Nu kunnen we dat zelf gaan regelen.” Tevens komen er toiletten en is er door gemeente Gooise Meren toestemming gegeven om tuinkastjes te plaatsen, wat voorheen ten strengste verboden was. 

Forse verhoging

Voor Volkstuinvereniging (VTV) Naarden betekent het nieuwe huurcontract, dat vanaf begin volgend jaar zal gelden, een huurverhoging van 4,54 euro per jaar naar uiteindelijk 4977,- euro in het jaar 2026. Een forse verhoging. “Die 4,54 euro was een symbolisch bedrag dat 25 of 30 jaar geleden ooit is afgesproken en sindsdien ongewijzigd is gebleven”, legt Leona van Duivenvoorde, secretaris bij VTV Naarden, uit. 

De vereniging huurt 35.000 m2 grond van gemeente Gooise Meren en is niet ontevreden over het nieuwe bedrag. “5.000 euro voor dat stukje grond vind ik heel schappelijk. We begonnen de onderhandelingen met een veel hoger bedrag. We zouden rond 13.500 euro per jaar moeten betalen, op basis van de taxatie van het stuk grond. Maar we hebben uiteindelijk kunnen beargumenteren waarom wij vonden dat die prijs lager zou moeten zijn.” 

Stapjes omhoog

Voor de leden betekent dit dat een lidmaatschap een stukje duurder wordt. Een tuin van 100 m2 kost nu per jaar 86,40 euro, inclusief 15,- euro lidmaatschap VTV Naarden en 26,60 euro lidmaatschap voor de landelijke belangenvereniging Algemeen Verbond van Volkstuindersverenigingen (AVVN). Door de huurverhoging en een verhoging van 10 euro,- voor het lidmaatschap VTV Naarden wordt dat bedrag uiteindelijk vanaf 2026 121,40 euro per jaar. “Voor het meerendeel van de leden verwacht ik dat het geen probleem zal zijn”, zegt Leona. “Maar er zijn altijd leden voor wie dit financieel best een klap zal zijn. Dat is net hoe je financiële status thuis is.”

Een voordeel is dat leden van VTV Naarden niet in één keer die verhoging hebben. In 2021 geldt nog de oude huurprijs van 4,54 euro per jaar en deze zal per jaar met 20 procent worden verhoogd als zijnde een ‘ingroei-regeling’. Daarbij geeft het nieuwe huurcontract de vereniging zekerheid, alvorens het contract voor 20 jaar is. “Voorheen hadden we een contract van vijf of één jaar en was de toekomst onzeker. Daarom waren we terughoudend om investeringen te doen in het terrein, omdat we eerst wilden weten of we überhaupt wel hier mogen blijven. Er is veel dreiging van woningbouw in deze regio. Nu hebben we zekerheid dat we nog zeker 20 jaar hier mogen zitten. Dat geeft rust, ook bij de tuinders.”

Bijen en hekken

Opgenomen in het nieuwe huurcontract is dat VTV Naarden nu ook officieel bijen mag houden - “Dat deden we eigenlijk al”, lacht Leona - en het terrein afgesloten mag worden voor onbevoegden. De Naardense vereniging heeft al jaren last van diefstal, vandalisme en geweldpleging. De mishandeling van een 68-jarige tuinder op de parkeerplaats van het volkstuinencomplex door een groepje jongens in april dit jaar was voor het bestuur extra reden het op te willen nemen in het nieuwe contract. 


In april dit jaar kwam burgemeester Han ter Heegde langs bij VTV Naarden naar aanleiding van de mishandeling. - © Bob Awick

Leona: “We waren in gesprek met de gemeente en hebben op een gegeven moment een concept contract gegeven, waarin we dit meteen als voorwaarde hebben gezet. Daar is met de gemeente nooit discussie over geweest. Ik denk dat ze het begrijpen na alle diefstallen en vernielingen. Als het openbaar terrein is, is het moeilijk te handhaven, ook voor de politie. Vreemde gezichten mogen wij officieel dan niet wegsturen. Nu wel.”

Het terrein van de vereniging wordt afgesloten met hekken, er komen bordjes te hangen ‘verboden voor onbevoegden en er zal voortaan cameratoezicht zijn. Hoewel VTV Naarden dit zelf initieert, vinden zij het niet leuk dat deze maatregelen nodig zijn. “Aan de ene kant is het fijn dat we het terrein nu kunnen afsluiten, maar aan de andere kant is het jammer”, zegt Leona. “Mensen uit de buurt kwamen overdag of ‘s avonds even een ommetje maken. Als je dan stond te tuinieren kon je even een praatje maken. Die interactie is heel erg leuk. Dat wordt nu een stuk minder als het alleen nog maar voor leden toegankelijk is.”

De leden van VTV Naarden stemmen eind deze maand in de Algemene Ledenvergadering over het nieuwe huurcontract. Bij een meerderheid kan de vereniging de handtekening gaan zetten.

VTV Naarden heeft al jaren last van diefstal, vandalisme en geweldpleging.