Voorzitter Vincent Knoops.
Voorzitter Vincent Knoops. Foto: GMM

‘We gaan er niet één soep van koken'

De gemeente Gooise Meren verstrekt sinds begin deze maand subsidie aan de stichting Gooise Meren Marketing (GMM); het geesteskindje van vooral wethouder Alexander Luijten en zijn beleidsmedewerker Gulay van Bijleveld. 

Deze nieuwe organisatie heeft als doel om het rijke aanbod van de vier kernen Bussum, Muiden, Muiderberg en Naarden beter op de kaart zetten. Dit doet de onafhankelijke stichting in samenwerking met gemeente Gooise Meren en diverse stakeholders (ondernemersverenigingen, bewonersvereniging en culturele instellingen).

Onafhankelijk

“Wij komen uit het bedrijfsleven en hebben tot een bepaald punt een onafhankelijke positie”, vertelt Vincent Knoops uit Muiderberg. Hij is in december 2020 aangesteld als voorzitter van Gooise Meren Marketing. “Dat praat voor ondernemers - met alle respect voor het gemeentelijk apparaat - wellicht wat makkelijker dan met mensen in het gemeentehuis. Waar het uiteindelijk wél terechtkomt, want de gemeente is onze broodheer en we doen het uiteindelijk toch ook voor de gemeente. Maar tot een bepaald punt zijn wij onafhankelijk om zelf de dingen aan te pakken die we willen aanpakken. Voor grotere plannen hebben we goedkeuring nodig van het college.” Verder bestaat uit bestuur uit: Janna Fassaert (secretaris) uit Muiden, penningmeester Coen Huson uit Bussum en algemeen bestuursleden Victor Vaessen (Naarden) en Jan Rijkenberg (Bussum). 

(Tekst loopt verder onder de foto)


V.l.n.r.: Coen Huson, Janna Fassaert, Jan Rijsenburg en Victor Vaessen. - Foto: GMM

Het team dat zichtbaar wordt voor de inwoners van Gooise Meren is inmiddels aan de slag. De maanden juni en juli worden door hen uitgetrokken om kennis te maken met de stakeholders en het zoeken van kantoorruimte (”belangrijk om zichtbaar te zijn en voor de medewerkers om elkaar te inspireren”). Er komt een evenementenkalender en voor nieuwe inwoners wordt een informatiepakket samengesteld. Maar de first goal is een website. “Daar wordt nu hard aan gewerkt. Deze is uiterlijk eind augustus klaar voor publiek. De site moet in eerste instantie voor inwoners van Gooise Meren dé plek zijn waar ze gaan zoeken als ze iets willen gaan doen”, vertelt Knoops, die zelf meer georiënteerd is op Amsterdam maar tijdens zijn ‘roadshow’ langs de belangrijkste stakeholders voor aangename lokale verrassingen kwam te staan. Knoops en de overige bestuursleden wilden er tijdens hun bezoekjes achter komen wat er leeft, wat er verwacht wordt en wat GMM vooral niet moet doen. “Om te voorkomen dat wij plannen gaan maken waarop niemand zit te wachten.”

‘Ook zij maakte een hele goede indruk tijdens haar sollicitatie’

Wie vormen het dagelijkse GGM-team? Dat zijn: Babs van Gisbergen uit Bussum. Zij is zelfstandig ondernemer (Business Hustlers), ervaren in het professionaliseren van startende organisaties en de manager Gooise Meren Marketing (verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding). Daarnaast is zij betrokken bij Samen Sneller Duurzaam. Christine Jongbloed (”ook zij maakte een hele goede indruk tijdens haar sollicitatie”) woont sinds een jaar in de nieuwe wijk De Krijgsman in Muiden. Zij was tot 2016 werkzaam als brandmanager Events en Marketing bij KLM en vervulde later nog de rol als personal assistent bij &Samhoud. Bij Gooise Meren Marketing vervult ze de positie van manager evenementen (”die organiseert ze niet, maar ze ondersteunt”). Bussumer en zzp’er Gjalt Smit heeft de rol van manager Content en Communicatie gekregen. De eigenaar van Visual Webdesign is tevens initiatiefnemer van zijn website gooiswonen.nl. Alle drie werken ze 24 uur per week.

(Tekst loopt verder onder de foto)

V.l.n.r.: Christine Jongbloed, Gjalt Smit en Babs van Gisbergen. Foto: GMM

Het team is nog niet compleet. Er wordt nog gezocht naar een vierde medewerker voor de positie van manager Vitale Kernen. Deze persoon gaat er met de gemeente onder meer voor zorgen dat de winkelgebieden en industrieterreinen aantrekkelijk blijven en bij eventuele leegstand niet gaan verloederen. “We zoeken echt iemand die de gebieden vitaal houdt en als die gaat samenwerken met ondernemers, onroerendgoedeigenaren en de gemeente dan komt er iets op gang waarvan we hopen dat het tot goede dingen gaat leiden. Een winkelgebied dat het niet nodig heeft kan er iets van leren en een winkelgebied dat het hard nodig heeft wordt er sowieso wijzer van”, gaat Knoops verder, die sinds 2009 weer in Nederland woont, nadat hij voor zijn werk als general manager bij KLM een kwart eeuw lang in negen verschillende landen vertoefde. “Wij gaan niet een winkelcentrum herbouwen, maar gaan helpen waar we kunnen en als dat tot grote zaken leidt dan kom je wel terecht bij de gemeente. Wij kunnen het vliegwiel zijn dat dingen in beweging krijgt”, is zijn verdere uitleg

Knoops heeft een hoop ervaring. Zo was hij betrokken bij het oprichten van Amsterdam Marketing en heeft hij zeven jaar in de Raad van Toezicht gezeten van Amsterdam Marketing (I Amsterdam). “Daar heb ik heel veel van geleerd. Toen in mijn vriendenkring bekend werd dat ik voorzitter van Gooise Meren Marketing werd, werden mijn vrienden in Naarden-Vesting onrustig. Ze zeiden: het wordt toch geen I Amsterdam in Naarden-Vesting met busladingen Chinezen!?. Nee, dat gaan we niet doen. Wat we wel gaan doen is ons richten op de inwoners van Gooise Meren, want nog niet de helft van de inwoners weet wat er te koop is aan leuke dingen in Gooise Meren.” 

‘En ik zal heel eerlijk bekennen dat ik daar nog nooit geweest was’

Dat ontdekte hij dus zelf tijdens zijn ronde door Gooise Meren waarbij hij ook Spant! aandeed. “En ik zal heel eerlijk bekennen dat ik daar nog nooit geweest was. Hetzelfde overkwam een mede-bestuurslid bij Filmhuis Bussum. Daar was ik gelukkig wel mee bekend. Ik denk dat wij wel representatief zijn voor de gemiddelde inwoner van Gooise Meren. Ikzelf was namelijk georiënteerd op Amsterdam en ik moest mezelf aanleren om eerst te kijken of hetgeen dat ik wil ook in Goois Meren kan. En wat blijkt: het kan heel goed. Ik kende de Grote Kerk in Naarden alleen van de Matthaüs Passion, maar daar worden veel meer activiteiten georganiseerd. En van DeMess (Naarden) had ik nog nooit gehoord en die hebben een hele leuke agenda.” Er valt dus winst te behalen! Knoops benadrukt wel dat de vier hele mooie kernen van Gooise Meren vooral in hun waarde worden gekend en gelaten. “We gaan er niet één soep van koken. Dat is absoluut niet de bedoeling en dat zou ook niemand willen, maar we willen wel dat de inwoners van elke kern te horen krijgen wat er in de andere kernen te doen is.”

Verrukt

Tot slot aan Knoops de vraag hoe GMM er over een jaar voor staat? “Ik hoop dat de inwoners dan verrukt zijn over Gooise Meren Marketing. Dan hebben wij ons werk goed gedaan. Er zijn mensen die ons toejuichen, maar anderen zijn sceptisch. Dat mag. Wij gaan iets moois op de kaart zetten en de kernen spelenderwijs verbinden. Dat heeft tijd nodig. We hopen het waar te maken en het vertrouwen te winnen.”

Brigitta Boonacker, voorzitter Ondernemers Vereniging Gooise Meren (OVGM) is heel blij met de stichting. Zij zat in de sollicitatiecommissie van de bestuursleden van Gooise Meren Marketing (GMM). Vervolgens hebben de bestuursleden de werknemers gekozen. “Er zijn aan de hand van zorgvuldig geformuleerde functieprofielen - met heel veel sollicitanten - uitgebreide gesprekken gevoerd voor alle functies. Die zijn in goed overleg met alle betrokken partners - de gemeente en ondernemersvereniging - tot stand gekomen”, weet zij. 

Daaruit blijkt dat er voor evenementencoördinator Ellen Hazenberg, eerder werkzaam voor Pro Bussum, en de stadspromotor van Naarden - Saskia Simons - geen plek meer is. Hazenberg zal de komende maanden nog wel aanblijven voor een soort van overdracht en het opzetten van op stapel staande evenementen. Boonacker was bang dat de continuïteit van evenementen, omdat de nieuwkomers van stichting Marketing Gooise Meren 1 juni pas begonnen zijn, in de knel zou komen. “En ook omdat we juist in een periode zitten waarbij de boel weer open gaat en we de stichting dan echt heel erg hard nodig hebben. Daarbij hebben de ondernemers in Bussum als voordeel dat ze nog een pot geld hebben vanuit de reclamebelasting en zouden zij Ellen op projectbasis kunnen inhuren als bijvoorbeeld de nieuwe evenementencoördinator geen tijd heeft voor andere dingen. Dat zouden ze theoretisch kunnen doen, maar of ze dat gaan doen weet ik niet.” Voor Simons zit het werk er inmiddels op.

‘Bang dat oude wijn in nieuwe zakken niet tot vernieuwing zou leiden’

Boonacker: “Het bestuur heeft gemeend - en dat is zijn goed recht - dat als je dingen wilt veranderen dat je dat met goed gekwalificeerde en toch ook met nieuwe mensen moet doen. Daar valt wat voor te zeggen. De opdracht was ook dat het bestuur vernieuwend te werk moest gaan. De bestuursleden waren denk ik bang dat oude wijn in nieuwe zakken niet tot vernieuwing zou leiden en daar kan ik me iets bij voorstellen. Mijn hart vindt het heel erg jammer dat Ellen Hazenberg die functie niet meer gaat uitvoeren, maar mijn hoofd snapt het wel. En ik snap ook dat Saskia zich aan de kant gezet voelt, maar dat zou iedereen voelen in zo’n situatie. Echter, wij zijn content met de keuzes; een frisse wind kan geen kwaad.”

Het enige wat GMM-voorzitter Vincent Knoops hierover wil zeggen - naast het feit dat hij niet kan ontkennen dat beide dames ‘kanjers’ zijn - is: “Ellen en Saskia hebben afspraken met de gemeente, daar staan wij geheel buiten. Ik weet alleen dat Ellen door de gemeente gevraagd is te zorgen voor een goede overdracht van haar taken naar onze medewerkers en daar zijn we blij mee.”

V.l.n.r.: Coen Huson, Janna Fassaert, Jan Rijsenburg en Victor Vaessen.