Afbeelding

Mei-, juni- en julikever

Voor je het weet gaan we richting herfst. Zeker nu de genoemde kevers massaal de lucht in zijn gegaan en dus weer even snel verdwijnen als ze kwamen.

Menig wandelaar en de fietser zal ongetwijfeld de vele honderden meikevers hebben gezien. De levenden nog strompelend over het asfalt met als gevolg dat ze even later tot de dode kevers gingen behoren. Want zowel de auto's als zeker fietsen en brommers eisten hun jaarlijkse ongehoorde tol. Vooral de lanen waar eiken en kastanjes staan herbergen heel wat van die kruipers die zojuist uit de grond zijn gekropen, waar ze als engerlingen zich tot de kevers ontwikkelden. Om al vliegend en kruipend te proberen zich in het loof van de bomen te nestelen, wat nogal eens misgaat en de diertjes dus op de grond terechtkomen. Voor een moordend pletfestijn. Even Google hanteren om de verschillen tussen de maandkevers te zien is aan te raden. Nog een ander, prettiger, nieuwtje uit onze woon- en leefomgeving: in veel gemeenten is eindelijk besloten om niet langer de bermen in deze tijd kort te maaien. Goed voor het zich ontwikkelende insectenleven en zeker om planten de tijd te geven zaad te vormen voor het behoud van de soort.

Zo zullen de breedbladige wespenorchissen nabij de Naardermeer er ook volgend jaar weer staan. Kort geleden ontdekt door mij.