Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Geen schoolreisje, maar wel een bakfietsentocht

Opvallend veel bakfietsen met kinderen in blauwe t-shitjes reden gisterochtend met kinderen rond in Bussum. Toeval? Nee, want de Kwakertjes (groep 1-2) van de Katholieke Montessorischool hadden een heuse bakfietsentocht georganiseerd.

De bakfietstocht - van maar liefst 18 bakfietsen met in totaal 52 kinderen - is het enige uitstapje van de kleuterklassen. Het geplande schoolreisje viel helaas in duigen. “Het plan was om naar Oud Valkeveen te gaan”, vertelt juf Ilvi van Boxel-Rehe over de bakfietsentocht. Het speelpark is weer open, dus in principe had het schoolreisje doorgang kunnen vinden, maar de logistiek was het struikelblok. 

‘Hopelijk volgend jaar weer een normaler jaar voor ons’

“Door de coronamaatregelen en het vervoer bleek dat toch lastig om te organiseren. We hadden met bakfietsen naar Oud Valkeveen kunnen gaan, maar je moet toch steeds met de begeleiders rekening houden met 1,5 meter. Het leek ons verstandiger om het niet te doen, dus die slaan we over. Hopelijk wordt het volgend jaar met alle versoepelingen weer een normaler jaar voor ons.”

Feest voor ouder en kind

De kinderen van groep 1-2 bleken er echter niet minder blij om te zijn. Ze waren super enthousiast toen ze hoorden dat er een bakfietstocht ging komen. “Ze hebben er heel veel zin in”, aldus Ilvy vooraf. “Zeker ook de kinderen waarbij een ouder gaat fietsen. Voor hun is het een extra feest om weer eens een activiteit met papa of mama te hebben.”

‘Het was heel jammer dat dan eigenlijk alles in het water valt’

Normaliter worden ouders veel betrokken bij de activiteiten van de kleutergroepen van KMS. Door corona kunnen ouders dit jaar helaas nergens bij betrokken worden. Het was heel jammer dat dan eigenlijk alles in het water valt”, zegt juf Ilvy. “Op deze manier met een buitenactiviteit kan het weer.” 

Ijsje toe

De bakfietsen splitsten zich vanaf het schoolplein op in duo’s, die hetzelfde rondje elk vanaf een ander startpunt maakten. “Een stoet van achttien bakfietsen leek ons niet heel veilig”, lacht juf Ilvy. De route van de Kwakertjes ging onder andere langs station Naarden-Bussum, bushaltes en de brandweerkazerne. De kleuterklassen behandelen op dit moment het thema vervoer en de bakfietsentocht leidde dan ook langs plekken die daarmee te maken hebben. “Zo zijn we ook op het idee gekomen van de bakfietsentocht”, vertelt Juf Ilvy. “En hoe leuk is het om eindelijk weer iets te kunnen doen met ouders. We zijn super blij dat we genoeg bakfietsen hadden.” 

‘Een stoet van achttien bakfietsen leek ons niet heel veilig’

Bij elke stop moesten de kinderen een kleine opdracht uitvoeren. De bakfietstocht duurde een uurtje. Na afloop was er een lekker ijsje om de tocht extra feestelijk af te sluiten. En Oud Valkeveen? Dat uitje bewaren ze voor een volgende keer.