Afbeelding
Foto: JR Fotografie

Bouwaanvraag van dakkapel gaat sneller

De bouwaanvraag voor een dakkapel kan sinds 1 mei jongstleden veel gemakkelijker. De gemeente Gooise Meren heeft hiervoor een zogenaamde ‘snelservice’ geïntroduceerd waarbij de technische toets vervalt.

“Hiermee wordt de procedure aanmerkelijk verkort”, zegt wethouder Jorrit Eijbersen in een schrijven aan de gemeenteraadsleden. Hiermee denkt het college de fysieke leefomgeving te verbeteren.

“Ongeveer 70 procent van de bouwaanvragen - volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) - is voor de realisatie van enkelvoudige bouwaanvragen zoals dakkapellen, dakramen, aanbouwen, et cetera. “Het is wenselijk om voor deze bouwplannen een sneller en een meer transparant proces in te richten”, aldus Eijbersen. “Het gaat om bouwplannen die passen binnen het bestemmingsplan, inclusief de binnenplanse afwijkingsmogelijkheid, waaronder de 10 procent-regel. Met de snelservice komen we tegemoet aan de vraag om voor bouwaanvragen voor eenvoudige kleine bouwplannen het vergunningenproces te versnellen, meer transparant te maken en gebruiksvriendelijker te maken.”

‘Hoewel de technische toets komt te vervallen, moeten de kleine bouwplannen wel voldoen aan het bouwbesluit’

Overigens mag niet op elk pand zomaar een dakkapel geplaatst wordt. Er zijn uitzonderingen. Zo geldt de nieuwe service niet voor dakkapellen die worden gerealiseerd op dakvlakken van monumenten en beeldbepalende panden. “Ook niet op dakvlakken van panden in onze beschermde stads- en dorpsgezichten en op dakvlakken van panden in de gebieden met een bijzonder welstandsniveau die zichtbaar zijn vanaf de publiek toegankelijke ruimte”, laat de wethouder weten. En hoewel de technische toets komt te vervallen, moeten de kleine bouwplannen wel voldoen aan het bouwbesluit. “Maar de verantwoordelijkheid ligt bij de aanvrager. Hier wordt niet op gehandhaafd, tenzij er een melding komt.” Via een zogenaamde vragenboom wordt de indiener van de aanvraag begeleid tot het indienen van de aanvraag omgevingsvergunning.

Evaluatie

De wethouder evalueert het proces na zes maanden. “Dan wordt gekeken in hoeverre de snelservice daadwerkelijk tijdwinst oplevert en wat mogelijk aangepast kan worden. Ook wordt in de tussenliggende periode gekeken voor welke kleine bouwplannen deze service nog meer ingericht kan worden. De uitkomsten worden onder anderen meegenomen in de legesverordening 2023. Voor de snelservice kunnen dan, op basis van de ervaringen, de leges opnieuw worden berekend.”

De lokale VVD-fractie is blij dat hun wethouder deze snelservice in het leven heeft geroepen. “Wij krijgen geregeld mails en klachten van inwoners die te maken hebben met bouwaanvragen voor bijvoorbeeld dakkapellen. Ze moeten aan veel eisen voldoen en lopen tegen lange procedures aan. In sommige gevallen gaat het uiteindelijk om kleine aanpassingen, maar is de aanvrager soms maanden bezig met daarnaast de nodige bijbehorende kosten”, aldus VVD-woordvoerder Mark Marshall. “Wat de VVD betreft komt men hier tegemoet aan een wens van veel inwoners om voor deze bouwaanvragen een sneller en meer transparant proces in te richten.” Marshall ziet de snelservice ook wel zitten voor bouwaanvragen voor dakramen en kleine uitbouwen.