Afbeelding
Foto:

Unieke ralreiger in GNR-
natuurgebied Cruysbergen

De ralreiger is gespot in het Goois Natuurreservaat (GNR)-natuurgebied Cruysbergen in Bussum. Vogelaars zijn massaal naar het gebied gekomen om deze unieke dwaalgast (normaal komt deze voor in Turkije en Afrika) waar te nemen. Vroeger was de vogel wel in Nederland te vinden.

De vogel is eigenlijk niet te vergelijken met de blauwe-grijze reiger die veel wordt gezien. Het is een kleine reigerachtige, grotendeels zacht perzik-oranje van kleur, met kortere en gele poten en grijze snavel met zwarte punt. Kenmerkend aan ralreigers zijn de geheel witte vleugels die pas opvallen bij het opvliegen.

(Tekst loopt verder onder de foto)

Foto: Hugo Bellaart

Dat laatste zag Bussumer en amateur-vogelaar Hugo Bellaart vanmorgen toen hij in het gebied, waar hij pal naast woont, een kijkje ging nemen. Een onverlaat die langs het water zijn hond uitliet, liet de vogel schrikken waarna hij wegvloog. Dat was een 'heel bijzonder gezicht'. Overigens was Bellaarts zoon gisteren al op zoek naar de vogel, nadat hij had gehoord dat de bijzondere gast er zou zitten. "Toen zagen we ook op waarnemingen.nl al de eerste waarnemingen van deze vogel binnen komen."

Groot vogelnieuws

Vanmorgen om zeven uur waren er nog geen vogelaars in het gebied aanwezig, maar dat was vanmiddag wel anders, vertelt Bellaart. "Nu zie ik daar een hele reeks mensen staan met een uitermate professionele uitrusting. Ze komen uit heel Nederland en hebben zich op verschillende plekken in het gebied opgesteld. Dit is dan ook echt groot vogelnieuws." Het beestje zat toen 'rustig op een tak', waardoor Bellaart met behulp van een kijker en zijn mobiele telefoon de bijzondere reiger kon fotograferen.

"We voelen ons vereerd met zijn of haar bezoek. Het is vrij uniek. Bij ons op kantoor gonsde het wel even. Echt heel bijzonder", vertelt GNR-boswachter Mirjam de Hiep. Inmiddels zijn vogelaars naar het gebied gekomen. "Zelf eentje uit Wageningen." De Hiep verwacht dat de ralreiger doorvliegt naar het Naardermeer ("hij zal wel gek zijn als-ie dat niet doet"). De vogel zat vanmorgen nog aan de kant van de Hilversumse Meent, maar is inmiddels doorgevlogen naar Gijzenveen. "En dan is de doorsteek naar het Naardermeer snel gemaakt. Ik hoop dat de vogel met rust gelaten wordt."

Opwinding @mooigooi de #Ralreiger is gespot en laat zich gewillig vastleggen. @vogelnieuws @VroegeVogels @ArjanDwarshuis #vogelspodcast @VogelspotterNL pic.twitter.com/tKtTWWy4g3

— hugo bellaart (@hbellaart) May 27, 2021

Afbeelding