De bouwer mocht op eigen risico gewoon met de bouw beginnen. De appartementen zijn nu nagenoeg klaar.
De bouwer mocht op eigen risico gewoon met de bouw beginnen. De appartementen zijn nu nagenoeg klaar. Foto: © Bob Awick

'Wat is het nut van de
bezwaarschriftencommissie?'

D66 en GroenLinks willen opheldering van het college over de gang van zaken met betrekking tot het bouwproject Euramipand aan de Landstraat 52 en de rol die de bezwaarschriftencommissie hierin heeft gespeeld. 

Deze commissie heeft de omwonenden - die bezwaar aantekenden tegen de bouw van de appartementen - in het gelijk gesteld maar van het college van burgemeester en wethouders mocht de bouw toch doorgaan. Weliswaar op eigen risico van de bouwer. “Maar waarom niet wachten op de uitkomst van de commissie”, zegt D66-raadslid Sawan Bruins. Hij wil weten of de afhandeling van het bezwaarschrift - zoals deze door de omwonenden wordt geschetst - klopt. En zo ja: “Waarom heeft de gemeente de conclusie van deze commissie naast zich neergelegd en welke afweging is hierbij gemaakt?” 

Precedentwerking

Ook wil Bruins van de portefeuillehouder meer informatie over de meerwaarde van een bezwaarcommissie; wat is die voor de inwoners waard als de gemeente het oordeel naast zich neerlegt en het alleen ziet als advies? Verder is hij kritisch over het feit dat er al gebouwd mocht worden, terwijl de bezwaarschriftencommissie nog uitspraak moest doen. “Welke afweging heeft de gemeente gemaakt bij dat besluit en wat was er gebeurd als de bouw toch stilgelegd moest worden? Had de projectontwikkelaar dan de grond weer moeten terugbrengen in originele staat?” Bruins is bang dat deze gang van zaken precedentwerking kan scheppen bij andere projecten waar een vergunning wordt aangevraagd. “Deelt u deze mening?”

Freek Vos (GroenLinks) kan zich helemaal vinden in de vragen van collega-raadslid Bruins, maar voegt daar aan toe: “Wat is (in voor niet-juristen begrijpelijke taal) de reden dat het college de ongebruikelijke stap neemt om het advies van de bezwaarschriftencommissie niet te volgen?” Daarnaast bevreemdt het hem dat bezwaarden het uiteindelijke collegebesluit na ruim drie maanden pas te horen hebben gekregen. “Wat is daar de reden van?” Vos is ervan op de hoogte dat de bezwaarden via hun advocaat een schriftelijke reactie over dit besluit hebben ontvangen, maar: ‘heeft er met hen nog andere communicatie plaatsgevonden?’. “Bijvoorbeeld een gesprek om het besluit toe te lichten”, aldus Vos.