Afbeelding
Foto: © Bob Awick

MOR ter ziele; leden naar OVGM

De Muidense Ondernemers Raad (MOR) heeft zichzelf tijdens hun laatste algemene ledenvergadering ontbonden. De bestuursleden - Ben Boogaard en Harm Hasenaar - hebben inmiddels als algemeen bestuurslid zitting genomen in de OVGM (Ondernemers Vereniging Gooise Meren) met standplaats Bussum en hoofdfunctie Muiden.

Het opheffen van de MOR klinkt misschien heftiger dan het is, maar eigenlijk gaan we gewoon door waar we al jaren mee bezig zijn geweest”, zegt de voormalig MOR-penningmeester Ben Boogaard. “We zullen zelfs nog meer voor de ondernemersbelangen van Muiden op kunnen komen”, verwacht hij. 

Praktisch

OVGM-voorzitter Brigitta Boonacker is blij met de komst van de MOR-leden, al zijn nog lang niet alle ondernemers overgestapt. Harm Hasenaar zat als MOR-afgevaardigde al bij het tweewekelijks overleg met de gemeente Gooise Meren. “Het is eigenlijk een heel praktisch besluit geweest. We hebben nu al gemerkt hoe fijn het is dat we samenwerken. In de gesprekken met de gemeente lopen we steeds tegen dezelfde dingen aan en nu kunnen we dus veel meer één lijn kan trekken”, zegt Boonacker.

De MOR was niet altijd even actief. In maart 2017 werd de ‘slapende’ vereniging weer nieuw leven ingeroepen. “De reden daarvoor was om een eigen stem in de nieuwe gemeente Gooise Meren te hebben.” De krachten werden gebundeld met Winkeliersvereniging Maxis, de Krijgsman, Pampus en het Muiderslot. “Dat is een goede stap gebleken: tot de dag van vandaag zijn we een belangrijke gesprekspartner, samen met de OVGM, richting de gemeente Gooise Meren. Er was destijds tevens het idee om met het resterend saldo van de ‘oude’ ondernemersvereniging feestverlichting aan te schaffen. Deze wordt inmiddels al weer jaren gebruikt tijdens de feestdagen.” En nu de bankrekening leeg is, kan de MOR deze rekening-courant opheffen en heel makkelijk ter ziele gaan.

‘De gemeente wil de poot economie best vaak vergeten - of wordt onderbelicht - in de planvorming’

En toeval of niet: de ondernemers van Muiden hebben koud aansluiting bij de OVGM gevonden en er staat direct iets moois te gebeuren; de gemeente wil met de OVGM een convenantpartnerschap sluiten. “Hierover heb ik met wethouders Schimmel en Luijten gisteren een goed en fijn gesprek gehad en het gaat ook lukken”, zegt ze met overtuiging. Dit convenant (”met beide handen aangegrepen en waarmee we in de toekomst nog beter kunnen samenwerken”) is ook noodzakelijk. Waarom? “De gemeente wil de poot economie best vaak vergeten - of wordt onderbelicht - in de planvorming. Neem bijvoorbeeld de draaitijden van de Amsterdamse Poortbrug in Muiden. Daar kom je in een heel laat stadium achter dat de ondernemers daarin niet gekend zijn. En wij zijn er in Bussum al ook zó vaak tegen zaken aan gelopen.”

Directe aanleiding hiervoor is uiteindelijk de Vlietlaan in Bussum die dit jaar nog op de schop gaat. Over die gang van zaken is Boonacker nog altijd niet te spreken. “We hebben aangegeven dat we zo niet blij zijn hoe dit is verlopen. Dat het is zoals het is, kunnen we echt wel accepteren, maar we hebben aangegeven dat we op deze manier niet de nieuwe projecten in willen.” En er staat een aantal op stapel, zoals De Olmen-garage, Mariënburg en de Veldweg. “Daar wil je snel, slagvaardig en waarbij iedereen zich goed gehoord voelt te werk kunnen gaan.” Binnen twee weken krijgt voorzitter Boonacker een concept toegestuurd. Ze heeft bij de collegeleden Schimmel en Luijten ook aangedrongen om de andere ondernemersvereniging in Gooise Meren - FIN Bedrijvenvereniging in Naarden en Ovnv (Ondernemers Vereniging Naarden Vesting) - erbij te betrekken (”en dat zal de gemeente ook wel doen”). 

Eén grote club?

Is bij OVGM behoefte dat FIN en Ovnv zich ook aansluiten, zodat er vanuit één partij richting gemeente kan worden gecommuniceerd? “Nee, die behoefte is er bij ons zeker niet, maar wij denken wel dat het heel verstandig is dat we op vele fronten - met name richting de politiek -met één mond gaan spreken. Alleen we kunnen en willen niemand dwingen om tot samengaan over te gaan.” Boonacker legt uit dat er binnen Gooise Meren verschillende verenigingsculturen heersen. “De FIN heeft zo’n andere cultuur en andere contributie ook dan de OVGM. Die bedragen liggen heel ver uit elkaar. Wij vragen 50 euro per jaar ongeacht de grootte van je bedrijf en de FIN start bij 240 euro per jaar; hoe groter je bedrijf hoe hoger de bijdrage. Wij zijn qua contributie de vreemde eend in de bijt, want de meeste ondernemersvereniging vragen behoorlijke contributies. Wij kiezen er heel bewust voor om deze laag te houden, zodat ook zzp’ers - de vele ‘eenpitters’ die Gooise Meren telt - erbij te krijgen. De kleinere ondernemer gaat niet zomaar 500-600 euro neertellen. We doen echt ons uiterste best om het rond die 50 euro te houden. Tot een paar jaar terug was het 35 euro maar daar kregen we de begroting echt niet mee rond.” Grote voordeel van één vereniging: één jaarrekening (”in plaats van drie”). “En je hoeft maar één contributie te heffen.”

‘Maar ja, je bent toch ondernemer en daar hoort het uitwerken van goede ideeën ook bij’

Boonacker: “Het is daarom al een enorme winst dat we iedere twee weken samen met de wethouder economie in hetzelfde overleg zitten. Maar het zou heel goed zijn als die drie (FIN, Ovnv en OVGM) een samenwerkingsverband aangaan. Als ze dat voor elkaar krijgen, is dat heel sterk. Dus misschien in de toekomst”, zegt Boonacker, al is ze dan geen voorzitter meer (”want het is best een lang traject”). Hiermee spreekt Boonacker wel een voorzichtige wens uit. Ze hoopt op een nauwe samenwerking, maar wil niet op de zaken vooruitlopen door te zeggen dat dit binnen één vereniging zou moeten gebeuren. “Daar ben ik heel voorzichtig in, omdat anderen de OVGM dan misschien als te bedreigend ervaren. Dat heb ik eerder meegemaakt met het claimen van de naam ‘Ondernemers Vereniging Gooise Meren’. “Daar hebben we toen best veel boze reacties over gekregen. Maar ja, je bent toch ondernemer en daar hoort het uitwerken van goede ideeën ook bij.” Lid worden van de OVGM is volgens Boonacker een goed idee. “Je netwerk kan niet groot genoeg zijn. We zijn allemaal elkaar collega’s en elkaars potentiële klanten. Dat geldt ook voor zzp’ers. Zij kunnen elkaar opdrachten gunnen en elkaar inhuren.”