Afbeelding
Foto: Gooise Meren

Adviesaanvraag over bizar groot landmark

De provincie Noord-Holland is door het bedrijf MBO (Naarderbos Ontwikkeling BV) om advies gevraagd over het plaatsen van een groot reclamebord langs de A6 ter hoogte van het Naarderbos. De landmark komt niet op gemeentegrond, maar in een gebied dat MBO pacht van Afvalzorg.

De aanvraag hoort bij het gemeentelijk toetsingsbeleid, zo laat wethouder Geert-Jan Hendriks weten als VVD-raadslid Hugo Bellaart hierover woensdagavond tijdens de raadsvergadering vragen stelt. Hij wil onder meer wilde weten of de gemeente hiervan op de hoogte is en welke reden de gemeente Gooise Meren heeft om aan een dergelijk object te willen meewerken.

‘De toets gaat voornamelijk over het ruimtelijk beleid van de provincie’

Wethouder Hendriks meldt dus dat hij weet dat MBO, erfpachter van het gebied, deze aanvraag heeft gedaan en geeft ook nadere uitleg: “Elke aanvraag dient ordentelijk te worden getoetst - wij hechten daaraan - en daar hoort in dit geval het advies van de provincie bij. We wegen alles af wat relevant is vanuit het gemeentelijk en provinciale beleid. De toets gaat voornamelijk over het ruimtelijk beleid van de provincie.”

Het is - volgens Hendriks - duidelijk dat deze aanvraag niet past in het huidige bestemmingsplan, maar: “Dat ontslaat ons als gemeente niet van de verplichting om op inhoudelijke gronden ook deze aanvraag te toetsen en daarover uiteindelijk te besluiten. Dit is een gemeentelijke takentoets en vindt plaats op basis van aangeleverde stukken zodat wij kunnen toetsen aan het provinciaal beleid.” Hendriks houdt daarin ook rekening met het lopende bestemmingsplan in dat gebied. Overigens heeft de gemeente momenteel geen specifiek beleid op dit gebied. “Wel hebben we als college hierover een beleid in voorbereiding.”

‘Op dit megading zit niemand te wachten. Dit moeten we niet willen’

Ook heeft het college nog geen mening over de eventuele plaatsing van de enorme reclamezuil, die 33 meter hoog en 20 meter breed is. Het gaat op een gigantische tulp met daaraan geschakeld een ledscherm van 12 meter breed en 9 meter hoog. Andreas van der Schaaf (Groep VN) wilde weten of het reclamekunstwerk wellicht alleen ten tijde van de Floriade in Almere wordt neergezet, maar kreeg daar woensdagavond geen antwoord op. PvdA-radslid Charles Wiss was ook duidelijk: “Op dit megading zit niemand te wachten. Dit moeten we niet willen.” Tot slot merkte Erik Pieter Vlaanderen (GDP) op ‘dat het natuurlijk landschap prioriteit heeft boven al het andere’.