Dinfy van Laarhoven en Antoinette Fontein
Dinfy van Laarhoven en Antoinette Fontein Foto: PR

‘We richten ons op wat ze straks nodig hebben'

Als docent Nederlands op het Goois Lyceum in Bussum ontdekt Antoinette Fontein dat leerlingen die net de basisschool hebben verlaten de taal niet allemaal voldoende beheersen. “Een aantal was niet in staat zijn/haar leerboeken goed te begrijpen.”

Ze besloot daar iets aan te doen en richtte Taalsprong, een praktijk voor onderzoek en begeleiding op. Antoinette is nu tien jaar en vijftien medewerkers verder. “Ik ben elke keer weer zo blij als ik kinderen kan helpen en ze meer zelfvertrouwen kan geven.”

De tien jaar zijn omgevlogen en afgelopen weekend stond Antoinette daarbij even stil. “Er zijn nu twee pandjes waar wij kinderen ontvangen en er staat een ijzersterk team van mensen om me heen. Breid ik uit? Wil ik terug naar één ruimte? Ik heb besloten om maar gewoon op deze voet verder te gaan. Het gaat goed zo en samen met mijn team kan ik kinderen helpen en dat vind ik het allerleukst.”

‘Geld is niet mijn drijfveer, als dat zo zou zijn had ik beter voor de klas kunnen blijven staan’

Boos kan ze worden op onderwijsinstellingen en de overheid die vinden dat praktijken zoals die van haar een slaatje slaan uit de tekortkomingen van kinderen. “Geld is niet mijn drijfveer, als dat zo zou zijn had ik beter voor de klas kunnen blijven staan. Mijn drijfveer is het overdragen van kennis en ervaring. Kinderen met dyslexie, dyscalculie of andere leermoeilijkheden helpen, zodat ze bijvoorbeeld de teksten in de boeken die die ze in het basis- of voortgezet onderwijs krijgen, kunnen lezen en begrijpen.” Kinderen versterken in hun kunnen, dat is wat ze doet en wil. “Kinderen met dyslexie kunnen heel veel. Ze missen soms alleen een goed leestempo of spellingvaardigheid om hun taak goed uit te voeren. Ik probeer ze daarmee om te laten gaan.”

Lezen

Want daar schort het volgens haar aan. Kinderen lezen te weinig en te vluchtig. Ja, natuurlijk heeft dat te maken met de komst van computer en tablets. Een film kijken is makkelijker dan een boek lezen. Maar zonder met het vingertje te wijzen, vindt ze het jammer dat sommige ouders tegenwoordig te druk zijn om zo nu en dan eens weg te duiken met een goed boek. “Als kinderen zien dat een boek lezen heel normaal en lekker is, zullen zij ook sneller een boek pakken. Maar er wordt steeds minder gelezen. Kranten en boeken verdwijnen en zijn niet meer vanzelfsprekend in veel gezinnen.” En dat is zo jammer. Want onderzoek heeft aangetoond dat je door te lezen veel slimmer wordt, je woordenschat uitbreidt, maar ook dat je verbindingen leert te leggen en je leert in te leven in een ander. “Kortom,” zegt Antoinette, “lezen brengt je heel wat.” 

‘Die trucjes werkten op de basisschool maar het tempo op het middelbaar ligt een stuk hoger’

Nu helpt ze kinderen uit groep 8 in de brugklastraining ‘Leren leren’ klaar te stomen voor de teksten die ze op middelbare scholen krijgen voorgeschoteld. “Ze komen tekort. Kinderen met dyslexie hebben meer tijd nodig om teksten tot zich te nemen en zijn handig geworden in het omzeilen van een leeshandicap. Die trucjes werkten op de basisschool maar het tempo op het middelbaar ligt een stuk hoger.” Ook leert Taalsprong plannen. Want opeens worden de brugpiepertjes bedolven onder een berg huiswerk en zien door de bomen het bos niet meer. Hebben ze opeens een Magister vol afspraken waarmee ze zich geen raad weten. 

Overleg

Zeker met het thuisonderwijs door Covid-19 hebben sommige kinderen het moeilijk. Achter de laptop les krijgen is heel anders dan in de klas waar de meester of juf de kinderen kan zien en ze bij de les kan houden. “Dat is logisch, maar de achterstand wordt er wel groter door. Als kinderen bij Taalsprong komen, overleggen wij altijd met de school. Ouders zijn onze opdrachtgevers, maar overleg met school is belangrijk. Ons doel is kinderen lekker mee te laten draaien op school. Want dyslexie of dyscalculie betekent geen vrijbrief, maar het betekent dat kinderen er juist harder aan moeten trekken dan andere kinderen.”

Sterk team

Trots is Antoinette op het team. “Dat bestaat uit goed gekwalificeerde taal- en rekenspecialisten, jeugd- en kinderpsychologen en orthopedagogen. Zij werken allemaal graag met kinderen en hebben ruime ervaring opgedaan in het begeleiden van leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs. Zo bestiert Dinfy van Laarhoven de onderzoekspoot bij Taalsprong. “Zij is al vijf jaar een aanwinst voor de praktijk: als je haar onderzoeksverslagen leest, dan lees je geen opsomming van testuitslagen, maar een totaalbeeld van het kind, in al zijn facetten.”

De liefde en passie voor kinderen om ze te helpen gaat ver. Zelfs in het weekend. Fontein: “Dan belt een leerling me op of ik nog wil helpen omdat hij de dag erna een toets heeft. Ik kan het dan niet laten.” 

Meer informatie over Taalsprong is te vinden op www.taalsprong.nl of bel naar 06-53937534.